Vägen till Stensons major – gymmet

Stensons nya upplägg – träna mindre: ”Väldigt nöjd”

SPORTBLADET

Här är draget som ska föra Henrik Stenson till en major:

Tävla mindre, gymma hårdare.

– Jag har ett säsongsschema som jag är väldigt nöjd med, säger han till TT.

I fjol tog Henrik Stenson klivet upp som världstvåa – i år är han sugen på mer.

Men det viktigaste för 38-åringen är inte att överta förstaplatsen på rankningen, det är att vinna en så efterlängtad major.

– Det är så jag ser jag det. Du kan bli världsetta på många olika sätt, det beror mycket på vad de andra gör också. Givetvis hade jag inte tackat nej till det, en fin fjäder att ha i hatten men en major smäller högre hos mig, säger Henrik Stenson till TT inför årets första tävling i Abu Dhabi.

Senaste framträdandet gjorde han i början av december. Efter det höll sig Stenson borta från golfen i tre veckor. Under samma period fick familjen dessutom tillökning i form av dottern Alice.

Noll tävlingar i februari

– Det blev ett ganska hyfsat brejk. Det tillsammans med februari utan tävlingar tror jag ska innebära att jag kommer väl förberedd och utvilad när tävlingssäsongen drar i gång på allvar. Från första veckan i mars till september är det non stop i sex, sju månader. Då gäller det att vara förberedd.

Schemat under säsongsupptakten är annorlunda jämfört med tidigare.

Kommer vara starkare

Henrik Stenson har fjärmat av sig själv från media – och det i normala fall två veckor långa tävlingsuppehållet i februari blir nu fyra.

– Jag har ett säsongsschema som jag är väldigt nöjd med. Jag spelar de här tre (Abu Dhabi, Qatar, Dubai) veckorna och sedan har jag hela februari tävlingsfritt. Då är jag hemma i Orlando och kan träna och gymma och komma in i säsongen med lite bättre energi och vara mer vältränad än vad jag var förra året, säger Stenson.

Det ska alltså leda fram till att han, som första svenska herrgolfare någonsin, plockar hem den där majortiteln. Stenson har en andra- och en tredjeplats som bäst.

– Jag ser det som att jag förhoppningsvis har fem bra år framöver och någonstans mellan 15 och 20 majors. Kan jag komma in bra förberedd, så gillar jag chansen att jag ska lyckas med bedriften, säger han.

Intresset för säsongs­premiären är för övrigt stort. Konkurrensen är stenhård.

På plats i Abu Dhabi, där Stenson har banrekordet med 62 slag, är också världs­ettan Rory McIlroy, Ernie Els och Martin Kaymer. Bland många andra.

Stensons schema fram till första majorn

I dag: Europatouren i Abu Dhabi.

21/1: Europatouren i Qatar.

29/1: Europatouren i Dubai.

5/3: Europatouren/PGA-touren i Miami.

12/3: PGA-touren i Palm Harbour.

19/3: PGA-touren i Orlando.

2/4: PGA-touren i Houston.

9/4: Masters.

ARTIKELN HANDLAR OM