Nu är tröttheten borta – tillbaka är glöden

Linderstam: En jul i radioskugga det bästa som kunde hända

SPORTBLADET

Han hade inte haft en ordentlig ledighet på nästan två år och kände energin dunsta, men efter en jul i radioskugga­ skvallrar nu Henrik Stensons ord inför årets första tävling om två ting:

Borta är tröttheten, tillbaka är glöden.

Sportbladets Johan Linderstam.

Flirtar med latinska punchlines är på inget sätt ovan­liga i idrottsvärlden. Premier League-klubben Manchester ­Citys sköld innehåller till exempel – och jag tog mig fri­heten att översätta här – raden ”stolthet i strid” och i Tottenhams tidigare klubbmärke stod ”att våga är att göra” (vilket för övrigt är en rad fullt värdig att beskriva Manchester United-supportern Rory McIlroys spel med). Men min favorit i sammanhanget, möjligtvis färgat av det faktum att det är just här mina egna sympatier ligger, är ändå Arsenals klassiska ”framgång genom harmoni”.

Kanske inte så adrenalinstinnt, men väl så träffande. För mår man bra spelar man helt enkelt bra, oavsett idrott, och även om Henrik Stenson nu inte använder fritiden till att studera käcka fotbollsmotton är det möjligtvis några ord han tagit till sig.

Gör toppresultat när spelet saknas

För ganska exakt ett år sedan inledde han liksom nu säsongen i Abu Dhabi, men den gången hade den så kallade ”julledigheten” fyllts till bredden av sponsorträffar och mediamöten. Och när träningen sedan väl kom igång avbröts den snart av en snabbvisit på Idrottsgalan för att motta Jerringpriset och hyllas av det svenska folket för sin historiska höst 2013 då Stenson lade hela golfvärlden under sina fötter.

Förståeligt? På alla sätt. Optimalt? Knappast.

38-åringen missade kvalgränsen i Abu Dhabi och fortsatte sedan slita i både Qatar och Dubai och förklarade snart att han kände sig sliten, trots att säsongen fortfarande befann sig i startblocket. I golf finns heller inte många möjligheter att hämta andan när tillvaron består av tävlingar, träning och resor mellan kontinenter – under drygt sex månader spelade han totalt arton turneringar, vilket ändå var tre färre än samma period 2013 – och inleder man då året på minus blir uppförsbacken onekligen brant.

Golf är en krävande sport både fysiskt och mentalt när spelet ska hållas ihop slag efter slag, runda efter runda och vecka efter vecka, dessutom med motståndare som möter dig på både banan och andra som lever rövare i ditt eget huvud.

Att Henrik Stenson förra året gjorde en av sina främsta majorsäsonger någonsin, och hade ett stabilt år i största allmänhet, är inget kvitto på hur väl förberedd han var utan snarare ett tecken på vilken fenomenalt skicklig golfspelare han har blivit.

Stenson har i dag kapaciteten att slita till sig topp­resultat även när delar av spelet saknas och det är en förmåga förunnad världens absoluta toppskikt.

Ett spännande upplägg

Så hur bra kan han spela när fysiken är på topp, skallen skarp och alla bitar finns på plats? Tja, precis hur j-a bra som helst visade han ju redan för knappt ett och ett halvt år sedan och med lite vila på kontot och radiotystnad under bältet hittar Henrik Stenson förhoppningsvis tillbaka dit nu. I stället för Idrottsgalor och pressträffar har han den här julen varit ledig på allvar och då WGC Match Play-tävlingen i år dessutom flyttats fram till april har han även hela februari tävlingsfritt och ska nöta sving och fysträna ­hemma i Orlando – allt för att vara förberedd, spelsugen och utvilad när årets första major, Masters på Augusta, snart är här.

Det är ett spännande upplägg, för mår man bra så spelar man också ofta bra.

Se leaderboard här (extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM