Sörenstam perfekt för underdog-rollen

SPORTBLADET

Att en frisk Annika Sörenstam vinner tävlingar på högsta nivå är inget nytt. Men att efter två månaders uppehåll och en lång rehabilitering vinna direkt är imponerande.

Hennes envishet är unik och kanske kan skadan i fjol ha gett henne en ny kärlek och ödmjukhet till spelet.

Dessutom är hon för första gången på många år underdog – en roll som klippt och skuren för att Annika ska hitta motivation.

Och det är där nyckeln till Annikas framtida golfliv finns. Tröttnar hon på golfen så vinner hon inga tävlingar.

Skadan gav henne nya målsättningar, att ta tillbaks förstaplatsen på världsrankingen är en, att kunna svinga utan att det gör ont är en annan. Den är redan uppnådd.

Att bli etta i världen igen kommer att bli betydligt svårare. På gränsen till ett omöjligt uppdrag faktiskt om hon inte har tänkt spela ett par, tre år till så som rankingsystemet är uppbyggt.

Världsetta igen – en möjlighet

Efter förra säsongen skaffade sig Lorena Ochoa ett stort försprång som nästan kräver att Annika vinner varannan tävling och ett par majors samtidigt som Ochoa tappar sitt spel. Det känns långsökt men möjligt. Ochoa kan ju naturligtvis också råka ut för formsvackor och skadeproblem som alla andra.

Hur stor vikt kan vi då lägga vid segern på Hawaii?

Ganska stor, tror jag.

De flesta i världseliten var med, Ochoa undantagen, och Annika vann på ett bra sätt, lite lagom under press med en bra avslutning. Det ger en bättre känsla än när motspelarna spelar bort sig.

Dröjer innan vi ser ett mönster

Historiskt är Annika Sörenstam alltid bra i säsongsstarten. Sedan 2001 har hon vunnit fyra årsdebuter och inte varit sämre än trea någon gång. Vi får vänta ett tag innan ett mönster går att läsa.

Men under förutsättning att ryggen och kroppen får fortsätta att fungera tror jag att Annika Sörenstam kommer att vara att räkna med under året, men att hon inte kommer att nå Lorena Ochoa på världsrankingen.

De båda möts i Singapore i slutet av februari och har arrangörerna lite smartness så lär de spela ihop minst två varv.

ARTIKELN HANDLAR OM