Stjärnsveket

Europas nyckelspelare var mätta och ofokuserade

Foto: Reuters
Sergio Garcia var en av stjärnorna i Europa som inte levererade under första dagens spel.
SPORTBLADET

VALHALLA. Det går att kritisera Europas kapten Nick Faldo för sitt sätt att formera bästbollarna men det är ändå inte hela verkligheten.

Sanningen är snarare att de europeiska nyckelspelarna var en skugga av sitt rätta jag – de såg mätta och ofokuserade ut.

Sergio Garcia och Padraig Harrington tog en halv poäng var och nu är det dags att kavla upp ärmarna och inse att det här amerikanska laget är värt att ta på allvar.

Annars är den här upplagan av Ryder Cup död i dag.

Om en svensk kapten tagit ut två svenskar som wildcards som sedan svikit på sluthålen så hade han blivit betraktad som galen.

Frågan är hur Nick Faldo bör betraktas.

Med skepsis efter att han tagit ut två engelsmän som inte presterat på topp på ett bra tag?

Ja.

Som ett taktiskt snille efter att han ställt över de bästa bästbollspelarna på eftermiddagen?

Nej.

Men jag tror inte att det hade avgörande betydelse.

Firma Poulter och Rose lyckades vinna på eftermiddagen men det amerikanska paret med Curtis och Stricker gjorde en medioker insats. Ingen av dem var i närheten av par i bästboll och då vinner man inte Ryder Cup-matcher.

Valen kan ifrågasättas

Det är lätt att bli lite nationalistisk när man sitter och tittar på två svenskar som kämpar i gigantiska golfspektaklet Ryder Cup.

Men som kapten ska man inte kosta på sig den lyxen och Nick Faldos val av Poulter och Casey kan med all rätt ifrågasättas efter första dagen.

Jag gillar egentligen båda men vare sig Casey eller Poulter har spelat särskilt bra i år, de kunde inte ta sig in i laget av egen kraft. De har heller inte visat någon vinnarskalle de senaste åren, senast Poulter vann en tävling var över två år sedan i Madrid.

Casey vann i Abu Dhabi ifjol och har i år några hyggliga placeringar, hans wildcard kan betraktas som befogat, det köper jag.

Faldos uppställning i foursome kändes helt okej på förhand. Spelarna levererade inte på toppnivå och det kan man köpa.

Men att sedan ställa över Henrik Stenson och Paul Casey i bästbollen, de två spelare som kanske är bäst från tee, det framstår som minsta sagt konstigt.

Jag vill se glöd

Samtidigt kan detta kännas som petitesser i sammanhanget, det var på ett annat plan som Europa svek. Nyckelspelarna var inte i närheten av att komma upp i normal nivå. Sergio Garcia såg för avslappnad ut och hade ingen eld i blicken alls. Han trodde att det här skulle gå som på räls, det gjorde det inte.

Padraig Harrington släppte en del slag höger men satte nog flest meter puttar och gjorde allt okej utom det viktigaste: han vann inte.

Lee Westwood kämpade och slet men fick inte ihop det under sista nio och det är där som hela Europas lag sjunkit samman. Man förlorade sex av åtta matcher de sista nio, det är ohållbart.

I dag vill jag se glöd i ögonen hos Garcia och Harrington och jag vill se Nick Faldo som spelar sitt lag efter vad de är bra på. Garcia, Harrington, Karlsson, Westwood, Poulter och Stenson ska spela alla matcher som är kvar och sedan får Faldo känna lite på de sista platserna.

USA har förklarat golfkrig och nu är det dags att omgruppera.

Och sedan – vinna.

FAKTA

Så går det i eftermiddagens foursome

Foursome, lördag

? 14.05

Stewart Cink/Chad Campbell mot Ian Poulter/Justin Rose

Kommentar: En match som Europa måste vinna.

Tips: Europa

14.20

Justin Leonard/Hunter Mahan mot Miguel Angel Jimenez/Graeme McDowell

Kommentar: Ser jämnt ut på förhand men amerikanerna imponerade igår.

Tips: USA

14.35

Phil Mickelson/Anthony Kim mot Henrik Stenson/Oliver Wilson

Kommentar: Amerikanerna är favoriter men de är knappast oslagbara.

Tips: Delning

14.50

Jim Furyk/Kenny Perry mot Padraig Harrington/Robert Karlsson

Kommentar: Tufft och jämnt men jag tror på Europa och Robert Karlsson här.

Tips: Europa

ARTIKELN HANDLAR OM