Vinner svenskarna sina matcher segrar Europa

SPORTBLADET

VALHALLA. Klarar man den här pressen så klarar man allt.

Gud vilket lyft Karlsson och Stenson kommer att få efter den här erfarenheten och Karlssons spel sista nio var värt en seger.

Det var bästboll när den är som allra bäst och nu lever Ryder cup igen

Idag kommer upplösningen och jag vill bara dit direkt – det kommer att bli en rysare.

Jag brukar ha svårt för att få någon vidare puls när jag tittar på golf. Oftast är det timmar av tuggummi och korta ögonblick av extas.

Igår var det annorlunda.

Matchen mellan svenskarna och det amerikanska paret med Mickelson och Stenson var finalen och dramats klimax men tyvärr slutade det bara med en delning.

Golfen är alltid rättvis men det kändes som att svenskarna var närmast segern och det hade varit en bragd av Stenson att ta Phil Mickelsons skalp två gånger samma dag.

Andra dagen blev en dag då Europa verkligen visade hjärta. Man spelade bättre sista nio och några spelare växte in i uppgiften på ett sätt som i varje fall inte jag trott att de skulle klara. Engelsmannen Ian Poulter har ofta snackat bättre än han spelat men från och med nu får han min tillåtelse att skrävla oemotsagd åtminstone två år.

Så vass har han varit och tagit tre helgjutna poäng under matchen. Hans enmetersputt på sista för seger mot Furyk och Perry hade han aldrig satt för ett par år sedan, nu smekte han i den så mitt i bollen kan komma.

Och hans partner, den normalt sett så grå och intetsägande, Graeme McDowell. Han rullade i åtminstone tre puttar över sex meter när han behövde det och det gör man inte utan ballar av stål.

Europa har ett bredare lag

Det går att sprida mängder av beröm över det europeiska laget men sanningen är att det fortfarande är USA som leder. De har gjort detta enormt bra och kan mycket väl hålla undan även om jag tror att Europas något bredare lag och något högre klass kommer att fälla avgörande

Och svenskarna har fått mänskliga uppgifter.

Robert Karlsson går i tredje boll mot Justin Leonard.

Karlsson fixar det

Leonard är en terrier som har spelat riktigt bra och som alltid sätter viktiga puttar. Det gäller att Robban kan koppla greppet tidigt och hela tiden sätta upp bollarna närmare för att pressa Leonard till misstag.

Det kommer han att greja.

Henrik Stenson går i femte matchen mot Kenny Perry.

En tuff uppgift men Perry spelade två varv igår och det gillar han inte. Hans 48 år borde ta ut sin rätt någon gång och det känns som Stenson bara kommer att spela bättre. Dessutom måste några puttar rimligtvis börja trilla i för Henrik.

Vore stort

Förra gången på K-club var det han som slog i den avgörande putten men i år går han troligen för tidigt för att det ska kunna hända igen.

Men vinner svenskarna sina matcher är jag övertygad om att Europa behåller cupen.

Och det vore stort.