Amerikanerna är värdiga vinnare

SPORTBLADET

VALHALLA. ”Det är som att gå i ledarboll i en major fem varv i rad.”

Så beskriver Phil Mickelson Ryder Cup.

Efter att ha varit här på Valhalla under årets upplaga kan jag förstå vad han menar – det är det överlägset största en spelare kan vara med om.

Det blev amerikansk seger och det kan väl kännas både surt och sött i munnen.

Sött på det viset att det håller intresset för tävlingen vid liv på den här sidan Atlanten.

Det är här pengarna finns och amerikaner fungerar ju ofta på det viset att om man inte vinner en turnering på ett tag så nedvärderar man den för att uppgradera sig själva, typ.

Man behöver helt enkelt vinna då och då annars är det ingen vits att vara med i den här ointressanta tävlingen.

Nu kommer intresset att vara på topp från amerikansk sida inför tävlingen 2010 i Wales.

Håller under press

Surt på det viset att svenskarna gjorde en kanoninsats och visade att deras spel håller under press. Det har de väl i och för sig visat tidigare då och då men inte under den här typen av konstant press. Till slut hittade ju också Karlsson och i viss mån Stenson känslan på greenerna men det tog sina varv.

Deras insats kan inte summeras på annat sätt än väl godkänt. Karlsson fick spela två varv med en Padraig Harrington som helt enkelt inte var i form.

Sött på det viset att USA på något sätt kändes som värdiga vinnare. De slet och skrek och hade för omväxlings skull byggt upp en gedigen och äkta lagkänsla. Även om den ibland tar sig lite väl übernationalistiska vägar när det jublas över missade europeiska puttar eller skriks lite väl hysteriskt och personangrepp är naturligtvis helt förkastligt.

De personer som skriker grova förolämpningar borde bli av med sina biljetter och skjutsas till utgången.

Två hillbillygolfare

Jag lever ändå med det mesta av det och köper att det byggs upp en v iss rivalitet – motsatsen vore förödande och sjuttio bananer värre.

En tyst tävling utan hjärta, själ eller energi.

Matchvinnare för USA?

Hunter Mahan och hillbillygolfarna JB Holmes och Boo Weekley tog flest poäng och det är komik att se Boo Weekley hoppa omkring som en yster vårkalv på sin driver även om det naturligtvis svider hos de europeiska spelarna. Weekley och Holmes är inte roliga att förlora mot..

Europalaget?

Det går inte att undvika att ge Sergio Garcia, Lee Westwood och Harrington totalt underkänt. Ingen av dem vann någon match och spelade helt enkelt för dåligt.

Så är det ibland i golf men det har inte Europa råd med.

Hoppas Svergie får tävlingen

På plussidan Ian Poulter och Graeme McDowell. De båda var de enda europeer som kunde mäta sig med jänkarna på greenerna.

Nu hoppas jag innerligt att Sverige gör ett bra jobb och ser till att få Ryder Cup 2018.

Kan lilla Wales så kan vi och det är ett jättepaket som innehåller massor av turister, inkomster och pr för hela landet.

Det skulle bli en nytändning för golfintresset i Sverige och efter det skulle kanske till och med amerikanarna lära sig skillnaden mellan Sverige och Schweiz.

Och jag lovar att komma.

ARTIKELN HANDLAR OM