Volvo Masters kan få ett snöpligt slut

SPORTBLADET

SOTOGRANDE. Den spanska hösten kan ­vara hänsynslös.

Just nu blåser det och ösregnar och om detta fortsätter kommer Volvo Masters möjligen att bli en 36-hålare.

Under helgen ska regnet dessutom kryddas med lite åska så det ser mörkt ut inför fortsättningen.

Lite synd att sista stortävlingen på Valderrama på ett bra tag får ett så snöpligt slut men det är ju nya tider på gång och ökenkungen Henrik Stenson tycker nog att det blir bättre nästa år när avslutningen spelas i Dubai.

Europatourens nya satsning kallas just för ”The race to Dubai” och den innebär bland annat att avslutningstävlingen, ­finalen, spelas i Dubai istället för på Valderrama.

Dessutom pumpas det in ytterligare stålar, det behövs tydligen, och vinnaren i finalen får i dagens penningvärde över elva miljoner kronor.

Vinnaren av penningligan får en nätt bonus på cirka 15 miljoner.

När den ekonomiska krisen är ett faktum runt om i världen känns den här satsningen, för vanliga människor som mig själv, lite konstig och snudd på osmaklig, men man får komma ihåg att det är en tävling mellan tourerna och Europatouren behöver spänna musklerna lite för att matcha PGA-tourens slutspel.

Spelarna är naturligtvis nöjda och ­glada och faktiskt har flera amerikanska spelare, bland andra världs­tvåan Phil Mickelson och den colombianska minihunken Camilo Villegas, redan ­pratat om att spela mer i Europa.

Money talks.

Karlsson kommer inte ändra sig

En som redan tidigare valt att spela ­huvuddelen av sina tävlingar i Europa är Robert Karlsson. Det spelar ingen roll hur mycket pengar sponsorerna kastar i huvudet på honom, och det gör dom, han kommer inte att ändra sig.

Intresset för honom har vuxit lavin­artat i år och jag tycker att det är kostigt att ­inte fler drar lärdom av hans sätt att hantera press.

Nu är det ju en viss skillnad på att veta hur man ska göra och att snacka teori och det handlar kanske mer om personlig mognad i Karlssons fall än att han fått en Lidnersk knäpp.

Få lyckas nollställa skallen

Alla golfspelare vet att det är bättre att nollställa skallen inför varje slag men det är väldigt få som verkligen lyckas.

Henrik Stenson arbetar sedan en tid tillbaks på egen hand med den mentala biten och det verkar ju vara ett bra beslut. Även om han hade en tung dag i går på en bana som han inte älskar så har han sett betydligt gladare ut på banan i år och resultaten går ju inte direkt att klaga på.

Men om jag hade varit golfspelare så hade jag definitivt sneglat åt Karlssons håll och kanske ställt mig bredvid honom lite oftare på rangen och sugit åt mig lite självförtroende.

Vad många inte tänker på är att Karlsson nästa år har alla möjligheter att fortsätta uppåt på världsrankingen då han ­inte har så många poäng att försvara som han haft i år.

FAKTA

Så här kan det sluta:

Padraig Harrington vinner Penningligan om han vinner tävlingen och Karlsson inte blir bättre än trea, eller om han slutar tvåa i tävlingen och Karlsson inte blir bättre än sexa eller Westwood vinner. Lee Westwood vinner om han vinner tävlingen och Karlsson inte slutar bättre än fyra. Miguel Angel Jimenez vinner om han vinner tävlingen och Karlsson inte slutar bättre än 39:a, och ­Harrington inte blir bättre än trea.

Veckans tre hetaste

1. Europatouren

Europatourens nya satsning lanseras stenhårt och det är väl bra att man försöker förnya sig. Samtidigt känns namnet Europatouren snart passé då 19 av nästa års tävlingar spelas utanför Europa.

2. Ross Fisher

Den enda spelaren som lyckades hålla sig under par i ösregnet igår. Han var två under efter tretton och avancerade rejält i resultatlistan.

3. Sören Kjeldsen

Behövde inte slå ett slag igår och istället såg han spelare tappa på banan. Den danske lille snidaren har nog inget emot om det skulle visa sig att regnet fortsätter.