”Allt handlar om Woods”

SPORTBLADET

Ännu en major där allt handlar om Tiger Woods.

Är han tillbaks i gammal god form?

Kommer han att kunna lämna privatlivet i omklädningsrummet?

Om svaren är ja på båda frågorna kommer han att bli svårstoppad, men jag tvivlar fortfarande trots positiva tongångar från världsettans läger.

Pebble Beach är en bana som passar Tiger Woods spel alldeles ypperligt.

Man har hyggligt utrymme från tee, åtminstone på ena sidan, man har ganska många korta järn in och träffar man de små greenerna så har man per automatik bra chans att sänka putten.

Korta järn är Tigers styrka

Tigers styrkor är just de korta järnen och puttningen från medeldistans. Ingen sätter upp sina wedgar närmre och ingen sänker så mycket från fem till åtta meter som en normalt puttande Tiger.

Däremot har han svajat från tee och det kan han göra i viss mån här och ändå ha vettiga slag mot green.

Nu tror jag ändå inte att han kommer att vinna den här veckan heller.

Banan är uppsatt tuffare än tidigare, ruffen runt greenerna är fetare och frodigare och det känns som att Tiger ändå kommer att göra för många misstag från tee och att det kommer att kosta i för många svåra lägen runt greenerna.

Johnson och Mickelson favoriter

Nu har ju Dustin Johnson och Phil Mickelson bäst facit av amerikanerna på Pebble Beach och båda är större favoriter än Tiger hos mig. Nu spelas ju AT&T på flera banor och Johnson har inte alltid lyckats bäst just på Pebble men jag skulle inte bli förvånad om den långtslående talangen får sitt stora majorgenombrott den här veckan. Han har visat upp ett stabilt spel hela säsongen. Han spelade bra i Byron Nelson och hyfsat i The Memorial och har kunnat träna och vässa sig en vecka på plats i Kalifornien.

Phil vet man aldrig riktigt var man har men han kommer att ge sig själv chansen på en av sina favoritplatser, det är jag säker på.

Svenskarna då?

Robert Karlsson får faktiskt finna sig i att vara med i förhandssnacket på allvar den här gången. Han visade kanonform på Southwind förra veckan och fortsätter han så kommer han att träffa många greener och göra mycket par. Kan han sedan få lite värme i sin Scotty Cameron så kan det bära till en ny topplacering. För att vinna behöver man alltid dessutom en hel del flyt och varför skulle inte Robban kunna få lite medstuds?

Några ord om Rikard Karlberg som är en udda svensk. Han är ingen medelmåtta som slagit sig in i US Open på ett bananskal. Han kan lira och han har en av Sveriges bästa mentala coacher, Anders Haglund, med sig och dessutom sin tränare sedan länge Henning Lundström på plats. Nu är det ju Karlbergs första major och ingen begär något, men jag skulle inte bli förvånad om hans positiva attityd och sköna inställning ger resultat direkt.