Stark svensk start i British open

...men Hedwall stördes av speakern: ”Det är skitdåligt”

Foto: GETTY IMAGES
Sophie Gustafson.
SPORTBLADET

Banan är en utmaning redan som den är.

Lägg till busväder och vem som helst kan knäckas på fruktade Carnoustie.

– Kollar man på scorekortet spelade jag som bäst när det regnade som mest, säger Sophie Gustafson.

Med 68 slag, tre bakom ledande sydkoreanskan Meena Lee, är veteranen från Kungsbacka i allra högsta grad med i fajten om titeln i British open-golfen.

Trots att hon hade otur med vädret.

– Det var lite jobbigt i början och i mitten när det regnade som värst. Man får hålla i paraplyet och krångla med vantar och allt, men det är svårt att säga hur mycket det påverkar, säger Gustafson.

Tidigare på dagen såg både Caroline Hedwall och Anna Nordqvist till att ge blågula förhoppningar inför helgen.

De gick i samma boll och var först ut från tee redan vid halv sju på morgonen – i strålande sol och obefintlig vind.

Bara minuter efter att Hedwall signerat sin 69-runda, Nordqvist behövde ett slag mer, föll de första dropparna och med dem kom även en tilltagande vind som gjorde förhållandena för resten av fältet tuffare.

Klev ut i ösregnet

Gustafson klev rätt ut i ett ösregn. Nu bekom det henne inte. Tre bogeys var de enda plumparna under en promenad som bjöd på sju birdies och en snygg avslutning. Gustafson hamnade i ruffen, men gick på säkerhet och chippade in tredjeslaget och enputtade för par.

– Det är alltid skönt att komma ur startgroparna och få ett bra resultat. Nu får vi ta det dag för dag härifrån, säger Gustafson.

Redan för elva år sedan vann hon mästerskapet, som först året därpå fick status som en major. Senaste svenska att vinna en sådan är Anna Nordqvist (LPGA-mästerskapen 2009). På torsdagen var hon säkerheten själv.

– Jag spelade jättestabilt, en bogey-fri runda i British open tar jag varje dag, säger hon.

Samtidigt blandade Caroline Hedwall på ett sätt som hon inte gillade, trots att kompotten bjöd på betydligt mera upp (sex birdies) än ned (tre bogeys).

– Jag slog inte till bollen så bra, men jag kom undan med det och räddade mig tack vare puttningen. Det var några missar som jag normalt inte gör, som när jag slog ut en järnsjua i bunkern på åttonde hålet. Jag kommer att få kämpa om jag inte slår bollen bättre.

– Slår jag bollen likadant på fredag kan jag lika gärna skjuta en 77:a.

Stördes av speakern

Hedwall passade också på att ge arrangörerna en känga. I samma veva som hon skulle putta på sista hålet vrålade högtalarna ut just det budskapet till publiken.

– Det var skitdåligt, det måste man ändå säga. Det störde fokus och det var svårt att slå putten. Nu blev det en tvåputt, men man vet ju aldrig.

Mimmi Hjorth fick fälla upp paraplyet och dra på sig överdragskläderna på vägen in, men gick runt på par 72.

TT: En bra dag på jobbet?

– Det tycker jag. Det är en underbar bana, men minsta lilla misstag och man är illa ute. Man vinner inte en tävling första dagen, men man kan spela bort sig första dagen.

Linda Wessberg gick runt på 73 slag, Carin Koch på 76.

Henrik Skiöld/TT