Så ska Tiger skyddas – av svenskt vaktbolag

SPORTBLADET

PHOENIX-STOCKHOLM. En järnring slås runt Tiger Woods på Augusta National. Närmare 300 vakter och poliser ska skydda golfstjärnan.

Svenska Securitas sköter säkerheten.

– Vi har ansvaret, säger Gisela Lindstrand, Securitas kommunikationsdirektör.

Foto: AP/AFP
300 vakter och poliser ska skydda Tiger Woods i comebacken.

I dag gör Tiger Woods sitt första offentliga framträdande på en golfbana sedan avslöjandet om otrohet mot sin fru Elin. Intresset för comebacken i US Masters i Augusta är enormt, inte minst från media.

Trots att det inte finns någon uttalad hotbild har säkerheten skärpts inne på tävlingsområdet. Den största rädslan i Woods läger är att någon i media anlitar en av de utpekade älskarinnorna – med uppdraget att försöka ta sig in på området för att synas med golfstjärnan.

– Ingen av de utpekade kvinnorna är tillåtna att komma i närheten. Skulle det tas en bild på en vacker kvinna som rör Woods vore det en katastrof, säger en säkerhetskälla till Sunday Mail.

”Har ett bra rykte i USA”

Under flera års tid är det svenskägda Securitas som ansvarat för säkerheten på mycket privata Augusta National. Det uppskattas att mer än 200 vakter varje år ser till att spelare och åskådare trivs.

– Securitas har väldigt bra rykte i USA, säger en anställd vakt till Sportbladet.

Det svenska säkerhetsföretaget tillhör branschens giganter och tog över bevakningen av exklusiva -Augusta National vid köpet av amerikanska Wells Fargo.

– Vi har specialiserade väktare inkallade från stora delar av USA. Det är viktigt att de som jobbar med det här har erfarenhet från liknande evenemang, berättar Gisela Lindstrand, Securitas kommunikationsdirektör.

– Det här är ett så kallat flytande evenemang där publiken följer med spelet. Det kräver särskild planering från vår sida.

Beväpnade poliser hjälper

Det är ert ansvar att Tiger Woods kan genomföra den här tävlingen tryggt?

– Det kan man säga. Det är vi som samordnar spelarnas säkerhet.

Till sin hjälp har Securitas en stor grupp beväpnade poliser, framför allt vid grindar och insläpp. Varje åskådare blir genomsökt och får gå igenom metalldetektorer, precis som på en flygplats.

Men i samband med Tiger Woods uppmärksammade comeback har alltså säkerheten stärkts, framför allt runt världsettan själv. Woods normala styrka på livvakter har utökats till åtta man och de följer -förstås varje steg han tar.

Dessutom finns uppgifter från källor om ytterligare ett 80-tal civila vakter som kallats in extra. Flera av dem ska tidigare ha arbetat för säkerhetstjänster som FBI och Secret Service. De väntas röra sig som vanliga åskådare utanför repen.

30 000 åskådare

Skulle någon i publiken hålla upp en skylt eller verbalt håna Tiger Woods väntas personen omedelbart blir utkastad från området. Den typen av uppmärksamhet i media är något arrangörerna vill undvika till varje pris.

30 000 åskådare släpps in på tävlingsområdet varje dag den här veckan. Och Tiger Woods har sagt att han är nervös inför fansens mottagande. Än finns det många säkerhetsansvariga på USA-touren som minns hur en berusad man greps med ett vapen i samband med Phoenix Open 1999. Han följde Tiger Woods, innan han brottades ner och greps av polis.

Sedan dess har även touren en egen säkerhetsstyrka och inga incidenter har rapporterats.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

27 NOVEMBER

Tiger kolliderar med sin bil mot en brandpost och sedan mot ett träd. Först talades det om att han skadats allvarligt men det kom sedan rapporter om att han bara skadats lindrigt.

29 NOVEMBER

Redan innan kraschen skrevs det i amerikanska tidningar om otrohet i familjen Woods. Men två dagar efter kraschen skickar han ut ett pressmeddelande där han dels tar allt ansvar för kraschen, och dels går hårt åt skriverierna om familjeproblemen.

30 NOVEMBER

Woods har fortfarande inte synts till och polisen har inte fått någon klarhet i vad som orsakat kraschen. Samtidigt drar sig superstjärnan ur sin egen tävling som spelas i Kalifornien.

1 DECEMBER

Woods får böter på motsvarande 1200 kronor för vårdslös körning. Men den lokala polisen bekräftar att det inte funnits tecken på våld i samband med kraschen, detta efter spekulationer om att Elin Woods jagat Tiger och i ilska sedan slagit sönder fönsterrutan med en golfklubba.

1 DECEMBER

Servitrisen Jaimee Grubbs berättar att hon haft ett förhållande i ett par år med Woods. Sedan tidigare har National Enquirer rapporterat om 24-åriga Rachel Uchitel som en del av Tiger Woods otrohetsaffärer.

11 DECEMBER

Mitt i natten svensk tid meddelar Woods via sin hemsida att han tänker ta en paus från golfen. Samtidigt bekräftar han otroheten genom att be om ursäkt för denna. Det är kulmen på en vecka där flera kvinnor har trätt fram och berättat om sina förhållanden med Woods.

19 FEBRUARI

Efter ett par månaders tystnad tar Woods bladet från munnen och gör ett mycket omtalat framträdande. Inför några få vänner och journalister håller han ett tal som även direktsänds i tv över hela världen.

16 MARS

Efter att rykten florerat i några dagar om en comeback för Woods skickar han ut ett pressmeddelande om att han är på väg tillbaka. Och det blir comeback i en av de allra största tävlingarna, i US Masters helgen efter påsk.

8-11 APRIL

Gör comeback i US Masters på Augusta – skyddad av rekordmånga säkerhetsvakter.