Tiger: Ett konstant trakasseri av min familj

Det är väldigt svårt för oss att läka det här”

SPORTBLADET

Under 33 minuter träffade Tiger Woods 260 golfjournalister i går kväll. Han bombarderades av frågor.

HÄR ÄR HANS SVAR PÅ DE 21 TUFFASTE FRÅGORNA:

Vid kraschen var det vittnen som beskrev dig som mumlande och enligt sjukhusrapporten var det möjligt att det var en överdos?

– Polisen undersökte olyckan och gav mig 166 dollar i böter. Fallet är avslutat.

Du har sagt i en tv-intervju att allt står i polisrapporten. Men den innehåller inget om vilka skador du hade som gjorde att du var tvungen att uppsöka sjukhus?

– Ja, jag hade en trasig läpp och väldigt öm nacke. Jag fick sy fem stygn i läppen.

Vad har varit det svåraste under de här månaderna?

– Två saker. Det första att se på mig själv i ett ljus som jag aldrig vill se mig själv i, det var svårt. Det andra är ett konstant trakasseri av min familj. Min fru och mina barn har blivit fotade vart de än har gått, det är tufft. Det är tufft för det är väldigt svårt för oss att läka det här och försöka ta oss igenom det på ett så bra sätt som möjligt.

I februari sa du att du ville visa mer respekt för sporten. Hur kommer vi att se nån skillnad på banan och utanför?

– Bra fråga. Jag tänker försöka att inte bli så het när jag spelar. Jag har tagit ett beslut att försöka tona ned mina negativa utbrott och jag är säker på att konsekvensen blir att mina positiva utbrott går ned också. Bara försöka vara mer respektfull. Och visa min uppskattning för dem (publiken). Det har jag inte gjort de senaste åren. Det var fel av mig.

Du har vunnit massor av tävlingar under många år och levt ett helt hemligt liv. Hur klarade du av det? Och vilken typ av golfspelare kommer du att vara nu när du inte har de här hemligheterna?

– Jag tror att det blir som när jag var tidigt i min karriär, jag var fridfull. Jag hade några fantastiska år. Det jag har gjort de senaste åren har varit fruktansvärt för min familj. Att jag vann golftävlingar är irrelevant. Det som betyder nåt är smärtan och skadan som jag har orsakat. Min fru, min mamma, min frus familj, mina barn... I framtiden måste jag förklara allt det här för dem. Det är mitt ansvar, jag gjorde det. Jag tar fullt ansvar.

”Inte nervöst att sitta här”

Hur nervös är du när du sitter här?

– När jag sitter här är jag inte så nervös. Men att gå ut där (på banan) är definitivt mer nervöst. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig på första tee. Jag har inte varit i den här situationen förut.

Du sa tidigare att du gick på nån sorts rehab. Gör du fortfarande det? Och vad var det egentligen till för?

– Jag var där i 45 dagar. Jag kom ut som en mycket bättre människa än jag var när jag kom dit. ­Betyder det att jag ska sluta med det? Nej. Jag måste fortsätta med min behandling.

Vad var det till för?

– Det är privat, tack så mycket.

När du gjorde ditt uttalande i februari gav du intrycket att du kanske aldrig skulle komma tillbaka, eller i alla fall inte på en lång tid. Trodde du verkligen det? Och att komma tillbaka, var det bara ditt beslut eller var det med välsignelse från din familj och din fru?

– När jag höll mitt tal i februari hade jag inga tankar på att spela golf överhuvudtaget den närmaste tiden. Jag hade just börjat träna två dagar innan. Men jag slog fler och fler bollar och golftarmen började klia mer och mer.

”Elin kommer inte”

Var det bara ditt beslut eller var det med stöd från din familj?

– Jag har fått mycket stöd. Det har varit väldigt bra.

Det var en fyraveckors period mellan olyckan och terapin. När tog du beslutet att det här är nåt du måste ta tag i i stället för att sopa det under mattan?

– Strax före jul tog jag beslutet att gå i rehab. Att spendera julen med min familj var otroligt. Men att gå därifrån till behandlingen var en tuff tid för... det en del kanske inte inser är att på grund av tidpunkten för behandlingen missade jag min sons första födelsedag. Och det gör ont... det gör väldigt ont. Jag vill vara en del av min sons liv.. och min dotters liv. Och jag missade min sons första födelsedag... Det gjorde ont den dagen. Det är nåt jag ångrar och troligtvis kommer ångra för resten av mitt liv.

Kommer Elin och barnen att vara med i veckan? Och om inte, är det ett tecken på att hon inte är redo att stödja dig ännu?

– Elin kommer inte den här veckan, nej.

Det har kommit rapporter om väldigt många lösa trådar som funnits, som sms och så. Finns det nån del av dig som ville åka fast?

– Jag vet inte. Allt jag vet är att jag uppträdde hemskt, tog de här otroligt dumma besluten. Beslut som har skadat så många personer som står mig nära. Och... det är tillräckligt.

Hur kunde du lura så många människor under så lång tid?

– Jag lurade mig själv. Som jag sa ljög jag för många människor och jag ljög för mig själv. När jag dissekerade det insåg jag vad jag gjort, och effekten av det, det var ganska brutalt. Och jag tar fullt ansvar för det jag gjort.

Känner du likadant inför Jack Nicklaus rekord nu och att vinna tävlingar? Eller ger det ett annat perspektiv?

– När jag... gick igenom tiden som min far var sjuk och gick bort... Det sätter saker i perspektiv ganska snabbt. När mina barn föddes satte det också saker i perspektiv, och det jag har gjort här har satt saker i perspektiv. Det handlar inte om mästerskap... Det handlar om hur du lever ditt liv. Men bara för att jag går igenom en behandling innebär inte att det slutar. Jag försöker så mycket som jag bara kan för att få mitt liv bättre och bättre.

Golfmässigt, vad har du för förväntningar den här veckan?

– Inget har förändrats, jag går ut där och försöker att vinna. Jag ser fram emot första tee. Jag har inte sett fram emot det på länge, inte så här. Det känns roligt igen, det är nåt jag har saknat. Har jag vunnit? Har jag tävlat? Har jag gjort det bra? Ja, det har jag. Men jag hade inte roligt. När du lever ett liv byggt på lögner är det inte roligt. Nu har jag skalat bort det, och nu är jag här, och har roligt igen.

– Tack så mycket killar.