Kvalfylld höst väntar Richard S Johnson

Svenske golfaren kämpar för en plats på USA-touren

Foto: Getty Images
Richard S Johnson vann Scandinavian Masters men kämpar för en plats på PGA-touren.
SPORTBLADET

Tänk dig att Zlatan Ibrahimovic måste sätta två mål i helgen för att få lön och dessutom få chansen att få spela nästa säsong.

Välkommen till golfaren Richard S Johnsons verklighet.

Han har gått från succé i Scandinavian Masters till kamp för att behålla sin plats på USA-touren.

Tävlingen i San Martin, drygt en timmes bilfärd söder om San Francisco, är en av de minsta på PGA-touren. För stjärnor som Phil Mickelson och Tiger Woods är säsongen i princip över och de kan ta ytterligare en vecka ledigt.

För Richard S Johnson däremot handlar det om att rädda sig kvar på touren och få samma möjligheter som de övriga spelarna när säsongen 2011 drar i gång.

– Tyvärr är det ju så med den här sporten. Man skriver inga sjuårskontrakt, så pressen finns där. Det är upp till bevis för mig, säger Johnson till TT.

På PGA-touren mäts framgång bildligt och bokstavligt talat i pengar. De 125 spelarna som samlat in mest prispengar kan luta sig tillbaka vid säsongens slut. De blir fullvärdiga medlemmar av touren även nästa år.

Två alternativ

Sedan är det spelarna som ligger bakom de 125, gruppen som Richard Johnson för närvarande tillhör. Just nu är han 141:a, drygt 128 000 dollar från att ta sig in bland de 125, och har efter veckans tävling ytterligare två chanser. Annars finns två alternativ, gå in i ett nervigt kval för att säkra en permanent plats eller om han i alla fall hamnar bland de 150 bästa, begränsade spelmöjligheter.

– Skulle det gå åt skogen men jag kommer bland de 150 får jag i alla fall spela ett 15-tal tävlingar. Problemet är att jag inte kan planera något och det är inget drömscenario. Då får jag spela mycket på sommaren/hösten när många andra tar spelledigt ett par veckor.

TT: Den stora frågan är – hur känns det med så mycket på spel?

– Det är klart att man vill ha jobbet kvar, annars kommer det ju inte in några pengar. Om det blir kval ser jag inte det som ett nederlag utan som en andra chans. Men jag har blivit lite äldre, tidigare kunde man börja stressa upp sig över det här redan i juni. Nu har jag lärt mig att man inte vet vad som händer.

"Lustig säsong"

Hans egen säsong är också en perfekt beskrivning av det.

I juli kom Johnson hem till Sverige och Scandinavian Masters, han hade då haft en 63:e plats som bäst på tio senaste turneringarna. På söndagen stod han i stället som segrare.

– Det är det som är skönheten, att det kan klicka bara för ett par dagar och då kan man lyckas rejält. Det är som om ett division 3-lag skulle gå och vinna Champions league, säger Johnson och hittar ännu en fotbollsliknelse om sitt stora problem den här säsongen – puttningen.

– Det har varit en lustig säsong. Spelet har blivit bättre och bättre men jag har haft problem med puttningen. För en golfare är det ungefär som ett fotbollslag som har ett anfallsspel utan en striker. Man får ingen utdelning och blir frustrerad.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM