”Jag har brottats med taskiga slag”

Henrik Stenson om raset på rankingen

Foto: Foto: AP
”Man kan inte ha dåliga studsar i 18 månader”, säger Stenson som litar på att komma tillbaka.
SPORTBLADET

AUGUSTA. De senaste 18 månaderna har varit en enda lång ökenvandring för Henrik Stenson, som rasar på rankingen.

– Jag har brottats med både taskiga känslor och taskiga slag, säger 35-åringen, som i natt slår ut i Masters.

Det är snart två år sedan Henrik Stenson avslutade Players Championship på TPC Sawgrass med en 66-runda. Segern i den ”femte majorn” gav en fjärdeplats på världsrankingen – det bästa resultatet någonsin av en svensk herrspelare.

Stenson var golfvärldens stora samtalsämne i maj och juni 2009, men sedan dess har det mesta varit ett enda stort elände.

”Har tvingats gneta”

– Det har gått åt mycket energi. Jag har tvingats gneta på för mellanplaceringar. Det har varit jobbigt, men man får vad man förtjänar. Man kan inte ha haft dåliga studsar i 18 månader, säger han inför veckans Masters på Augusta National.

Kan det vända uppåt lika snabbt?

– Det vänder förr eller senare. Frågan är bara hur lång tid det tar.

Har tappat 85 platser

Henrik Stenson är i dag rankad 89:a i världen och kan bara se tillbaka på en enda riktigt lyckad tävling från förra året. Han slutade på en överraskande tredjeplats i British Open, men drabbades sedan av sjukdomar och lyckades aldrig ta sig tillbaka.

Det enda som saknas på Henrik Stensons meritlista är just en major, seger i en av de fyra största. Det har ingen svensk herrspelare lyckats med.

Men just nu skulle Stenson allra mest uppskatta en seger mot det trasiga självförtroendet.

– Men jag sover i alla fall bra på nätterna. Jag har haft svackor förr och säkert någon som är värre än den jag är inne i nu. Det vänder nog.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf