”Fanny stöttar mig i allt”

Nu hyllar världsettan Kaymer sin svenska coach: ”Hon har gjort mig till den jag är”

Foto: Foto: Christer Höglund
Brinner för sitt jobb Fanny Sunesson träffade Martin Kaymer när han var 18 år. Tillsammans har de gjort resan till världstoppen.
SPORTBLADET

AUGUSTA, GEORGIA. Golfens världsetta Martin Kaymer tackar en svenska för sina framgångar.

Snart väljer caddien Fanny Sunesson att bli coach på heltid.

– Fanny har gjort mig till den spelare jag är i dag, säger Kaymer till Sportbladet.

Foto: Foto: Getty
Fanny Sunesson går caddie åt Henrik Stenson i år.

Hon har alltid valt att hålla en låg profil, inte minst i media. Men det råder ingen tvekan om att Fanny

Sunesson efter 25 år som caddie på världens främsta tourer har blivit mycket respekterad i golfvärlden.

Det många inte känner till är Sunessons långvariga engagemang som mental coach. Hon har bland annat ett nära samarbete med världsettan Martin Kaymer, 26.

– Hon är en av mina allra närmaste vänner. Vi kan prata om allt och hon stöttar mig i allt som har med min golf att göra, säger Kaymer.

Den här veckan är Fanny Sunesson, som för femte året bär golfbagen åt Henrik Stenson, i Augusta för sitt 22:a Masters. Tillsammans med förre världsettan Nick Faldo vann hon fyra majors, bland annat två på Augusta National (1990 och 1996).

”Nick lyssnade”

Det var under de tidiga åren med Faldo som intresset för att coacha väcktes.

– Det var då fröet såddes. Jag märkte att det hjälpte att peppa och att Nick lyssnade. Jag tyckte om att hjälpa till, säger hon och berättar om coachutbildningar, studier i kommunikologi och ett intresse för banstrategi:

– Jag brinner verkligen för det här. Jag försöker förbereda en spelare på att vara redo för allt som kan hända där ute. Mitt mål som coach är att få spelaren att bli så självständig att jag inte behövs.

Fanny Sunesson arbetade tidigare med de svenska amatörlandslagen och träffade Martin Kaymer då han var en 18 år gammal amatör i Tyskland. Tillsammans har de gjort resan till titeln som världsetta.

– Martin är en fantastisk person. Vi träffas när vi är på samma turneringar men också när han är tävlingsledig och befinner sig hemma i Düsseldorf, säger Fanny Sunesson.

25 års erfarenhet

När lämnar du caddiejobbet och blir coach på heltid?

– Jag tar lediga veckor från Henrik redan nu, och kommer ju inte att orka gå caddie i all evighet. Vi får se vart coachningen tar mig, men jag har en bra grund av 25 års erfarenheter.

FAKTA

HÄR ÄR HELGENS FAVORITER

Phil Mickelson

Ålder: 40.

Bor: Rancho Santa Fe, Kalifornien.

Familj: Fru och tre barn.

Bästa resultat i Masters: Tre segrar.

Regerande mästare och trolig vinnare. Världstrean är den spelare som det senaste år­tiondet haft störst framgångar på Augusta National. Vann dessutom genrepet i Houston i söndags.

Luke Donald

Ålder: 33.

Bor: Chicago, Illinois.

Familj: Fru och ett barn.

Bästa resultat i Masters: 3.

Har ett sagolikt närspel och tros vara en blivande världsetta under 2011. Saknar lite längd från tee men ses som en mycket stor segerkandidat – även av spelarna själva.

Martin Kaymer

Ålder: 26.

Bor: Düsseldorf, Tyskland.

Familj: Singel.

Bästa resultat i Masters:

Tre missade kvalgränser.

Världsettan spelar fantastisk golf men har aldrig lyckats i Masters. Dags att bryta den trenden? Vann PGA-mästerskapen förra sommaren och har förlorat respekten för majors. Unge Kaymer har en hög lägstanivå och en skön distans till golfen.

Tiger Woods

Ålder: 35.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Frånskild med två barn.

Bästa resultat i Masters: Fyra segrar.

Den tidigare så ohotade världsettan kämpar med en ny sving och spelar utan pressen att leverera en seger. Mycket lite talar för att Woods vinner – men om det bara vore den mentala biten som avgjorde skulle han krossa det övriga startfältet. Har bra stöd av publiken trots den omtalade otrohets­skandalen.

OCH ALLA SVENSKAR...

Calle Pettersson

Ålder: 33. Bor: Raleigh, North Carolina.

Familj: Fru och två barn.

Bästa resultat i Masters: 27.

Fem segrar på USA-touren imponerar stort, men hur är formen? Alltid mycket svårbedömd. Måste få puttningen att stämma bättre. Tyckte själv i ett samtal med Sportbladet i början på veckan att han var värd en peng hos lokala bookmakers. ”Man vet aldrig med mig”.

Peter Hanson

Ålder: 33.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Fru och ett barn.

Bästa resultat i Masters: Debutant.

Debutant som länge nosat på en inbjudan. Det sägs att det krävs rutin för att tämja demonerna på Augusta National, men kanske har Hanson nytta av att han inte har några hjärnspöken från tidigare Masters. Det fina närspelet kan bli värdefullt.

Henrik Stenson

Ålder: 35.

Bor: Dubai och Orlando, Florida.

Familj: Fru och två barn.

Bästa resultat i Masters: 17.

Den tidigare världsfyran har rasat på rankingen och självförtroendet förlorade han redan för ett år sedan. En märklig svacka, efter triumfen i Players Championship 2009. Men vi vet att han kan – och han var oväntad trea i British Open i fjol.

Robert Karlsson

Ålder: 41.

Bor: Charlotte, North Carolina.

Familj: Fru och två barn.

Bästa resultat i Masters: 8.

Bäste svensk någonsin i Masters. Har en skön distans till tävlingen och spelar med lugn i sinnet. Bästa svenska chansen till en framgång. Topp 10?