Svensk doldis vann PGA-tävling

I natt slog blixten ner – får sex miljoner kronor: Är otroligt

SPORTBLADET

Snacka om en blixt från klar himmel.

28-årige Jonas Blixt vann i natt PGA-tävlingen i Kalifornien.

För segern fick han sex miljoner kronor.

– Det är otroligt. Den största dröm jag någonsin haft, säger Blixt.

Foto: Getty Images
storvinst Jonas Blixts triumf innebär inte bara miljoner. Han har även en bra chans att kvalificera sig för Masters 2013 dit de 30 bästa får en inbjudan.

Jonas Blixt? Ja, ni är säkert flera som undrar.

Det handlar om en 28-årig svensk som är född i Nässjö, men som växte upp i Karlstad. Som tonåring var Blixt en lovande ishockeytalang och representerade även Värmland i tv-pucken.

Men ju äldre han blev desto mer golf kom det att handla om – mest för att han ansåg sig vara för liten (178 cm, 74 kilo) för att nå eliten i ishockey. Som 18-åring gav han upp puckarna och koncentrerade sig enbart på golfbollarna.

– Golf passade mig bra. Och jag spelade vidare och försökte göra en karriär av det, säger Blixt till pgatour.com.

Efter flytten till USA för några år sedan och spel för Florida University fortsatte utvecklingen uppåt.

”Största drömmen”

Inför årets säsong kvalade han för första gången in till PGA-touren.

Och vilken succé det blivit för rookien.

Efter fyra topp 10-placeringar tidigare i år kom fullträffen i natt. Blixt vann Frys.com Open i San Martin, Kalifornien efter att ha avslutat med 68 slag (tre under par). Han var därmed ett slag före amerikanerna Tim Petrovic och Jason Kokrak.

Svensken var jämn under samtliga fyra dagars spel – där framför allt närspelet imponerade – och noterades för 66, 68, 66 och 68 slag för att hamna på totalt 16 under par. För segern fick han 900 000 dollar – motsvarande sex miljoner kronor.

– Det är otroligt. Det här är den största dröm jag någonsin haft. Det har varit två fantastiska veckor, säger Jonas Blixt till AP.

Men inte nog med stora prischecken som innebär att Blixt är 35:a totalt på penninglistan. Triumfen innebär även att Blixt nu säkrat ytterligare två års spel på PGA-touren och har en bra chans att kvalificera sig för Masters 2013 dit de 30 bästa får en inbjudan.

– Fantastisk första seger på PGA-touren för Jonas Blixt. Grattis och vi ses på The Masters, skrev 76-årige golflegendaren Gary Player på Twitter i natt.

FAKTA

Svenska segrar på USA-touren

Jonas Blixt blev den åttonde svensken att vinna på USA-touren i golf.

Jesper Parnevik: Phoenix Open 1998, Greater Greensboro Classic 1999, Byron Nelson Classic 2000, Bob Hope Chrysler Championship 2000, Honda Classic 2001.

Carl Pettersson: Chrysler Championship 2005, The Memorial 2006, Wyndham Championship 2008, Canadian Open 2010, RBC Heritage 2012.

Gabriel Hjertstedt: BC Open 1997, Tucson Open 1999.

Daniel Chopra: Ginn sur Mer Tesoro Classic 2007, Mercedes Benz Championship 2008.

Henrik Stenson: WGC Accenture World Matchplay 2007, The Players Championship 2009.

Richard S Johnson: US Bank Championship 2008.

Fredrik Jacobson: Travelers Championship 2011.

Jonas Blixt: Frys.com Open 2012.

(TT)