16 år – och redo för OS

Adlerteg: Har tränat för det här

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
Jonna Adlerteg behöver bara SOK:s godkännande för att delta i OS i London.
SPORTBLADET

LONDON/STOCKHOLM. 16 år gammal och OS-klar.

Nu krävs bara att SOK ger sitt godkännande.

– Jag har tränat för det här ett tag. Det skulle vara grymt att komma med, säger gymnastikhoppet Jonna Adlerteg efter det lyckade OS-kvalet i London.

Tränat var det, ja. Men tio pass och trettio timmars träning i veckan har också gett resultat.

I går kvalade 16-åriga superlöftet Jonna Adlerteg in till OS i London i sommar efter en fin mångkampsserie.

Adlerteg gjorde ett misstag i sin bästa gren när hon föll i barr, men revanscherade sig i bom där hon noterade fina 12,933 poäng.

– Hon fick blodad tand efter fallet i barr och gjorde det bra på bommen. Det är ett ödesredskap när man ska hålla balansen på den tio centimeter breda bommen, men hon gjorde en stadig mångkamp, säger hennes tränare Sebastian Melander.

Adlerteg fick totalpoängen 52,322 poäng, något som gav en 42:a plats. Hon behövde dock vara bland de 35 främsta för att säkra en OS-plats, men enligt uppgifter från TT är Adlerteg redan nu klar då minst sju personer framför henne i resultatlistan redan kvalat in via lagtävlingen.

”Jag är nöjd”

Den officiella resultatlistan från kvalet presenteras senare i dag, men även om hon kvalar in är det oklart om det blir något deltagande på OS då svenska olympiska kommittén, SOK, har sista ordet i frågan.

– Jag är nöjd med helheten, trots fallet. Jag har tränat för det här ett tag och det skulle vara grymt att komma med till OS. Vi får hoppas att jag klarar det, säger Jonna Adlerteg.

Siktet är dock inställt längre fram än så, nämligen på OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det skulle vara ett perfekt steg på vägen att uppleva London. Att erfara ett OS stärker, säger Sebastian Melander.

FAKTA

DET HÄR VÄNTAR ADLERTEG FRAMÖVER:

Jonna Adlerteg är förstaårssenior. Hennes första VM var i höstas och visionen är att slåss om topplaceringar på OS i Rio de Janeiro 2016.

För att nå dit ska hon först (förhoppningsvis) delta i OS i London i sommar för att se och lära. Sedan handlar det om att nå en finalplats på EM och sedan en finalplats på VM innan hon är färdig att möta världseliten i OS 2016.

”Hon är en gymnast som kommer kunna växa mycket. Det hon främst behöver är erfarenhet”, säger hennes tränare Sebastian Melander.