Hånade islam – nu stängs OS-hjälten av

Foto: AP/TT
SPORTBLADET

I somras tog han OS-silver i Rio de Janeiro.

Nu stängs den brittiske gymnasten Louis Smith av i två månader – efter att tillsynes ha hånat islam i en video.

– Jag har lärt mig en läxa för livet, säger han.

Den brittiske OS-medaljören Louis Smith har hamnat i rejält blåsväder och har nu stängts av från gymnastiklandslaget.

Detta efter att den 27-årige gymnasten, som vann silver i bygelhäst i Rio, nu fastnat på film där han tillsynes hånar islam. Tillsammans med gymnasten Luke Carson ropar Smith "Allahu Akbar" och sätter sig ned på knä för att lossas be.

Lägger sig platt

Avstängningen gäller i två månader och Louis Smith har nu gått ut offentligt och bett om ursäkt efter händelsen som ska ha inträffat vid en väns bröllop.

– Jag försvarar inte mig själv, vad jag gjorde var fel. Jag vill säga förlåt för den förödmjukelse jag har orsakat och till min familj som också har påverkats av mitt omdömeslösa agerande, skriver han på Twitter och tillägger:

– Jag har insett allvarlighetsgraden av mitt misstag och hoppas att det kan användas som exempel för hur viktigt det är att respektera människor. Jag har lärt mig en viktig läxa för livet och av hela mitt hjärta ber jag nu om ursäkt.

"Tvungen att agera"

Det brittiska gymnastikförbundets ordförande Jane Allen kommenterar avstängingen så här, enligt the Guardian.

– Det är beklagligt att organisationen efter en historiskt framgångsrik sommar befinner sig i den här svåra situationen med två högprofilerade medlemmar som inte har uppträtt enligt förbundets önskade standard. Som beskyddare av sportens integritet och värderingar har vi inget annat val än att agera.

Louis Smith har totalt vunnit fyra OS-medaljer, två silver och ett brons i bygelhäst samt ett brons i mångakamp i lag.