Sandbollslirarna

Svensktyskar dominerar när handbollslandslaget byter hallen mot stranden

SPORTBLADET

Sanden yrde och japanerna haglade.

Premiären av "Pearl Harbor"?

Nej, en beachhandbollsturnering på Gubbängsfältet.

Med fyra semestrande "svensktyskar" i huvudrollen - Staffan Olsson, Magnus Wislander, Jonas Ernelind och Stefan Lövgren.

Foto: MATTIAS CARLSSON
STRANDBOLL ? Nej, beachhandboll heter det. Definitivt ett nytt underlag för det svenska handbollslandslaget. Magnus Wislander är hack i häl på Staffan Olsson under turneringen som lockar 15 000 entusiaster.

Eken Cup lockar 450 ungdomslag från Sverige och Europa. Med 5 000 deltagare är det en av de största handbollsturneringarna i Sverige. Tävlingen arrangerades för 26:e gången - men det var första året beachhandboll stod på schemat.

Proffslaget Kiel THW - med Stefan Lövgren, Staffan Olsson, Jonas Ernelind och Magnus Wislander - var inbjudna publikdragare. Stefan Lövgren, nyopererad i pungen (!) gjorde debut som coach. Och trots segrar mot både Tyresö och Sannadals herrar var han kritisk till lagets insats:

- Det här är ett spel för den yngre generationen, menade Lövgren och blängde snett på Magnus Wislander och Staffan Olsson.

Helt slut - efter 15 sekunder...

Tre spelare på plan, tungsprungen sand och inga skor på fötterna.

- Efter 15 sekunder är man helt slut, sa "Slangen" Wislander.

Men Wislander och Olsson hann bjuda på både en och två japaner inför den imponerade - men hoptryckta - publiken. Staffan Olssons taktik att huka sig bakom motspelarna för att sedan dyka upp och sno bollen var dock mindre framgångsrik.

- Det var ju första gången, tyckte han.

Förutom beachturnering, kändismatch mot diverse tv-profiler och tusentals skrivna autografer passade "svensktyskarna" på att visa Stockholm för sina lagkamrater i Kiel. Samt känna på det svenska nattlivet. Och målsättningen för hela besöket hade coach Lövgren glasklar.

- Att ha så kul som möjligt på kvällarna.

Och Jonas Ernelind hade tagit sin coach på orden.

- Hård fest i går - extra tungt i dag, pustade han efter matchen.

Efter avslutningslägret väntar semester för Kiel. Men den 13 juli drar träningen i gång. Och då utan beachhandboll på schemat.

Vad gör du på semestern? Och hur ser framtiden ut?

Robert Laul