Nu ska han gräva guld - i Spanien

Franzén om flytten till Barcelona: Det har jag drömt om

SPORTBLADET

De senaste fem åren har Mathias Franzén lämnat säsongen med minst en medalj.

Nu fortsätter jakten.

På guld i den spanska ligan och på en plats i Champions League.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Medaljregn Mathias Franzéns medaljskörd gör de flesta idrottare avundsjuka. Men han är inte nöjd - nu ska Mathias även försöka bli spansk mästare.

Han blev i går den tredje svensken att skriva på för spanska FC Barcelona. Sedan 1995 har Tomas Svensson representerat klubben, och sedan två månader tillbaka även Mattias Andersson. I augusti får de sällskap av landslagets vänstersexa.

- Det är en så stor klubb att man inte tackar nej om man får ett erbjudande. Det är den klubben jag drömt om, säger Mathias, som skrivit ett treårskontrakt med klubben.

Han har spelat med Redbergslid de senaste sex åren och vunnit fem SM-guld. Dessutom har han sedan debuten i landslaget 1999 tagit medalj i samtliga mästerskap.

Får inte delta i Champions League

Nu väntar spel i Barcelona - klubben som vunnit allt de senaste åren men som den här säsongen slutade på andra plats både i ligan och Champions League. Det innebär att "Barca", som vunnit mästarnas liga fem år i rad, nästa år inte ens får delta i turneringen.

En stor missräkning och till nästa säsong satsar föreningen på att återta platsen som Spaniens bästa lag.

- Det är ett lag som vill vinna, det är samma känsla som det var i RIK. Det är jobbigt att byta ner sig och spela i ett lag som kämpar för att klara sig vidare, säger Mathias.

- Men det viktigaste är att flickvännen Victoria också trivs och att vi gör detta tillsammans.

"Kommer att hjälpa oss att lyckas"

Föreningen har förutom Mathias och Mattias även värvat Alberto Entrerríos från de spanska mästarna Ademar Leon och den jugoslaviske landslagsspelaren Ivan Lapsevic.

- Vi är övertygade om att de här spelarna kommer att hjälpa oss att lyckas med det vi misslyckades med den här säsongen, vinna stora titlar, sade FC Barcelonas tränare Valero Rivera under gårdagens presskonferens.

Han sade även att han skulle börja med Mathias Franzén och den spanske landslagsmannen Rafael Guijosa på vänster kant, men att han sedan skulle testa Mathias på andra positioner.

Varför känns det rätt att lämna Sverige just nu?

- Efter sex år i elitserien och fem SM-guld känns det rätt. Sverige finns alltid kvar, men nu vill jag göra något nytt och spännande.

Försäsongen i Barcelona inleds den 6 augusti med sex veckors tuff träning.

Båda bröderna spelar i RIK

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM