”Vi förlorade inte med flit”

Sveriges första förlust: Varför ska vi riskera något inför semfinalen?

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
FALL - OCH SEMIFINAL Stefan Lövgrens Sverige föll oväntat mot ett jublande Danmark, som därmed blev klart för semifinal. "Vi förlorade inte med flit, men vi är inte så ledsna", säger Magnus Andersson om spekulationerna att Sverige skulle ha lagt sig.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Var det en läggmatch?

Frågan är oundviklig efter Sveriges uddamålsförlust mot Danmark.

- Ingen tackar en för att man vinner "fair play-cupen" om man sen bara blir trea i EM, säger förbundskapten Bengt Johansson.

Inställningen från start går inte att kritisera. Det blev en tuff match med hårda tag och intensivt spel men fakta är att Sverige inte hade en förstauppställning på banan någon gång.

Magnus Andersson - planens bäste - bänkades i de sista avgörande tolv minuterna.

- Vi gick inte ut och förlorade med flit. Men vi är inte så ledsna. Vi är ju i semifinal och är ganska nöjda med att möta Island, sa Magnus Andersson direkt efter matchen.

Sverige gjorde grova så kallade tekniska fel efter paus med slarviga pass och tappade bollar.

Sådana mål har vi inte sett på länge

Danskarna fick springa in ett par mål i vidöppna luckor som vi inte sett sen de hedersamma förlusternas tid i svensk landslagshandboll.

Peter Gentzel försökte göra mål över hela planen när det var sex sekunder kvar.

På sex sekunder hade man hunnit både att starta och avsluta ett anfall som skulle kunna resultera i mål och därmed ett oavgjort resultat.

Danmark hade gått vidare även på oavgjort men skillnaden - den stora skillnaden i det skedet - hade varit att Sverige vunnit gruppen och fått Tyskland i stället för Island i semifinal.

"Islandsmatchen inverkade på oss"

På en direkt fråga om svenskarna tappade i spelstyrka i takt med att resultaten från matchen Island-Tyskland rapporterades svarar Bengt Johansson:

- Kan man nog säga. Det har en viss inverkan på motivationen.

Den inledande frågan kunde lika gärna vara: Vad är en läggmatch?

Bengt Johansson har naturligtvis inte bara rätten att matcha sitt lag på det vis han anser bäst - det är faktiskt hans skyldighet som förbundskapten.

- Jag måste tänka på mitt lag. Varför skulle jag låta Vranjes spela om han har en dålig dag? Eller riskera att Magnus Wislander går in och stukar foten? Jag måste se till att ha en fullödig trupp med mig in i semifinalspelet.

De stora förlorarna på detta taktiska sätt att matcha sin trupp är ryssarna som följde matchen via tv på sitt hotell.

Rysslands coach: Allt är okej"

- Allt är okej, är förbundskapten Vladimir Maximovs enda kommentar när Sportbladet frågade i natt.

Resten av truppen har gått och lagt sig ovanligt tidigt.

Besvikelsen över att ha missat chansen till en ny final var stor men ryssarna vet också att de spelade bort sig själva med oavgjort i första matchen mot Danmark.

Stefan Alfelt