Island skrällde igen: 70 procent av landsmännen följer oss

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

För att titta på EM i handboll.

I går tog sig skrällgänget till semifinal.

Foto: LASSE ALLARD
TRIUMF - OCH SEMIFINAL Sigfus Sigurdsson och Einar Örn Jonssons Island har tagit sig till EM-semifinal. Något som knappast islänningarna har missat. "Alla har väntat på att vi ska lyckas, nu är det på tiden", säger Olafur Stefansson.

Biosalongerna på Island har öppnats, surroundsystemet har slagits på och folk vallfärdar.

- Jag kan lova att över 70 procent av islänningarna följer oss, säger storstjärnan Olafur Stefansson.

I Sverige skulle den siffran ha betytt att 6,3 miljoner följde det svenska handbollslandslaget"

Men på handbollstokiga Island har vinterns folksport äntligen ett ordentligt genomslag. I ett land som har ungefär lika många invånare som Dalarnas län, 280 000, och har 5 000 handbollsspelare är en semifinal i EM enormt stort. Landet har som bäst tidigare en fjärdeplats i OS i Barcelona och en femteplats från VM 1997.

"Folk har väntat och väntat""

Men sedan dess har det populära landslaget inte lyckats - trots att två av landets stjärnor anses som oumbärliga i sina tyska klubbar.

- Folk har varit enormt besvikna på oss och det har vi också varit, alla har väntat och väntat på att vi ska lyckas och nu är det på tiden att vi gör det, säger den vänsterhänte skytten Olafur Stefansson, 28.

Han spelar med de regerande tyska mästarna Magdeburg och utsågs till bäste spelare i den tyska ligan förra året.

I EM leder han skytteligan med sina 47 mål, fyra fler än Stefan Lövgren. På sjunde plats återfinns landsmannen Patrikur Johannesson, en av nyckelspelarna i den tyska toppklubben Essen.

- Det finns två anledningar till att vi lyckas nu, vi har en ny coach och en ny atmosfär, dessutom har vi ett bra mittförsvar. Det gör att målvakterna kan göra 20 räddningar per match.

Gudmundur Gudmundsson tog över som förbundskapten i maj 2001 och har arbetat hårt för att skapa en bra laganda och lyckas i EM.

"Svenskarna har nog tappat lite"

Första målet var att vinna det inledande gruppspelet, det lyckades laget med. Och nu är laget i semifinal efter segern mot Tyskland i går 29-24. Island har därmed slagit ut de regerande världsmästarna Frankrike, VM-trean Jugoslavien och de spanska OS-bronsmedaljörerna.

Nu möter de Sverige i EM-semifinal.

- Sverige är ett världslag och det gäller att mentalt förbereda sig för det. Jag tror inte att Island har vunnit mot Sverige någon gång och gör vi det inte nu gör vi det aldrig.

- Svenskarna har nog tappat lite, normalt ska de inte förlora mot Danmark. Kan danskarna så kan vi, säger Olafur Stefansson.

- Det är matcher som den här semifinalen man lever för. Jag ser fram emot det.

Det gör resten av nationen också.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM