De offrar allt för EM-guldet

Vranjes och Andersson trotsar smärtan: Det är väl lite dumt...

SPORTBLADET

I en vecka har de spelat med smärtor - och de kommer att göra det i dag igen.

Oavsett vad det får för konsekvenser.

- Man offrar allt i en semifinal på hemmaplan, säger Ljubomir Vranjes.

Foto: PETER WIDING
SKADADE NYCKELSPELARE Magnus Andersson och Ljubomir Vranjes spelar dagens EM-semifinal, trots att båda är småskadade. Men är det EM-semifinal så är det...

Båda Sveriges spelmotorer - Ljubomir Vranjes, 28, och Magnus Andersson, 35 - har skadeproblem och båda är oumbärliga för det svenska spelet.

Andersson skadades före EM och Vranjes gjorde illa sig under premiärmatchen. Sedan dess har båda två spelat med smärtor och ingen av dem har kunnat gå för fullt.

"Jag kan inte spela för fullt"

För Sveriges del är det förstås ett stort problem.

Om islänningarna väljer att punktmarkera Stefan Lövgren tvingas de båda dra ett ännu tyngre lass.

Något de inte är i fysisk form att göra.

- Jag tror inte att jag kan spela för fullt. Kan jag spela som mot Danmark är jag nöjd. Jag kan betydligt mer än vad jag visat, säger Magnus Andersson.

Det kan Ljubomir Vranjes också.

- För mig är det värre än vanligt i år, jag har inte kunnat gå för fullt någon gång, mest spelat runt bollen och undvikit att gå på genombrott. Men det hoppas jag att jag kan göra i semifinalen, säger Vranjes.

De båda delar på rollen som spelmotor och det krävs att minst en av dem är på planen om spelet ska flyta ordentligt. Tillsammans med Stefan Lövgren är de hjärnorna i det svenska anfallspelet.

De ser till att farten finns där, att skyttarna får uppbackning och att linjespelaren får inspelen i rätt tillfällen.

"Vranjes är stygg mot sig själv"

Men ingen av dem kan spela på topp och ingen av dem klarar av att spela hela matchen.

- Ingen av dem ska spela 60 minuter. Ljubomir har väl gjort det, han lyssnar inte på mig, han känner inte efter. Han är rätt stygg mot sig själv, säger landslagets läkare Fredrik Nyquist.

- Men ingen spelare kommer att stå över EM-semifinalen på grund av skada.

Så trots smärtor kommer de båda spelarna att finnas med på planen i eftermiddag och de kommer att ge allt för att försvara EM-guldet på hemmaplan.

- Huvudet klarar att gå för fullt, det lovar jag. Men om kroppen klarar det vet jag inte. Det är kanske inte så lätt att gå från 50 procent en match till 100 procent nästa, säger Vranjes.

"Jag får kanske betala om nåt år"

Hur mycket är du beredd att betala för ett EM-guld?

- Mycket, sen om några år kanske man får betala för det, men det tänker jag inte på nu. Det är väl lite dumt.

Han fick ryggproblem under matchen mot Ukraina och har sedan dess bara gått på halvfart och mot Danmark spelade han inte alls.

Magnus Anderssons skada upptäcktes redan inför EM och det var länge osäkert om bristningen i revbensmuskulaturen skulle tåla spel.

Dagen innan EM:s öppningsmatch bestämde han sig för att vara med.

- Jag litar på Fredrik Nyquists bedömning och detta vill man inte missa, ett stort mästerskap på hemmaplan, säger Magnus Andersson.

När VM 1993 avgjordes i Globen fick han se Sveriges avslutning från läktaren. Han bröt tummen i matchen mot Tyskland i det andra gruppspelet och Sverige slutade som bronsmedaljör.

Den här gången är det bara guld som gäller.

Hur ont det än gör.

Fyra svenskar skadade - men alla kan spela

Anna Carlsson