SVENSKA HJÄLTAR

...med det är ett EM-guld med besk eftersmak

1 av 3
Tyskland har gjort 27-26. Svenskarna deppar och Bengan undrar vad som händer. Det som händer är att domaren dömer bort målet. "Horribelt" tycker Lasse Sandlin.
SPORTBLADET

Det är alltid trist, när brott lönar sig.

Inte ett dugg bättre bara för att det är svenskar som begår brottet - med viss makedonsk uppmuntran.

Så när den fullsatta Globen exploderar i ett guldrus, och folk runt omkring mej försöker överträffa varandra med lovorden, känner jag något helt annat.

Dessvärre är detta ett EM-guld med besk eftersmak, eftersom det rätteligen tillhör Tyskland.

"Helt fantastiskt. En dröm. Helt otroligt. Oerhört. Underbart. Stort hjärta. Stor lagmoral. Fantastiska målvakter. Kung Staffan av Globen".

Jodå, de flesta superlativer stämmer naturligtvis, och Sverige var nog sett över hela turneringen EM:s bästa lag.

Man var däremot definitivt inte finalens bästa lag under de ordinarie 60 minuterna.

Det var i stället Tyskland, och Tyskland vinner också matchen på ett mål som är regelrätt och betyder 27-26 och EM-guld, ända tills den ene av de båda domarna får för sig att blåsa för att Johan Pettersson stört Florian Kehrmann vid avkastet i mittcirkeln.

Horribelt!

Dramat - sekund för sekund

Jag har nu spelat om videobandet gång på gång och här är de exakta tidsangivelserna för de dramatiska slutsekunderna under ordinarie speltid, då Sverige begärt time out och skickat in utespelaren Thomas Sivertsson i stället för målvakten Peter Gentzel.

59.49 - svenskt frikast, Magnus Wislander till Ljubomir Vranjes till Staffan Olsson som skjuter"

59.52 - MÅL, svensk kvittering, 26-26"

59.54 - sittande kastar tyske målvakten Henning Fritz ut bollen mot mittcirkeln, ingen svensk försöker ens nå den lågt studsande bollen (!) utan alla svenskar - de sju utespelarna på plan Peter Gentzel från avbytarbänken - rusar bakåt"

59.56 - Florian Kehrmann tar emot bollen, Johan Pettersson försöker störa honom men hinner aldrig fram utan Kehrmann slänger med sin vänstra hand bollen direkt vidare mot det tomma svenska målet"

59.58 - MÅL, tyskt 27-26, vilket också en av domarna först blåser för, och det är mycket tyst i Globen, innan han viftar bort målet på grund av att den andre domarn blåst för nåt fuffens.

Det är Johan Pettersson som befunnit sig för nära Kehrmann, när denne gör sitt avkast. Utan att hinna störa tysken och utan att domarn hunnit blåsa innan tysken kastar"

Det var ju i den här turneringen man för första gången fick chansen att göra snabba avkast efter baklängesmål.

Sverige gjorde ett sånt mot Island i semifinalen, 20-15. Island hade gjort 19-15, Gentzel skickade bollen till Wislander i mittcirkeln som direkt kastade till den frie Johan Pettersson på högersidan, 20-15.

Sju sekunder mellan dessa båda mål - det var sex mellan de båda finalmålen.

Så när jag hör hur man på nån av tv-kanalerna förklarar det bortdömda målet med att "domaren inte blåst igång spelet" vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt okunnigheten.

Det bortdömda tyska målet var direkt hämtat ur instruktionsboken hur ett sånt avkast-mål ska gå till.

För alla domare i alla sporter gäller annars att sunt förnuft ska råda, men här är det tyvärr regelbrottet som belönas.

Johan Pettersson blir alltså utvisad, men när man kollar videon så kan man också se Peter Gentzel i full fart mot sitt mål, samtidigt som Sverige fortfarande har sju utespelare på plan.

Vilket för den kommande förlängningen alltså borde ha betytt två (!) svenska utvisningar.

Brott ska inte löna sig"

Att svenska spelare försöker förhindra tyskarna att göra det snabba avkastet är inte så mycket att säga om - Johan Pettersson berättar också för TT att han lyckats med samma grej en gång tidigare under säsongen - men det kan aldrig vara rätt av matchens jurister att belöna brottslig verksamhet. Precis som efter den förra stora handbollsfinalen - VM i Paris för exakt ett år sedan - bör alltså eftersnacket handla om etik och moral.

Och det är betydligt allvarligare än Woody Allens skämt: "Jag tror att brott lönar sig. Bra arbetstid och mycket resor nämligen."

I Paris var Sverige elva sekunder och ett enkelt lagbrott från VM-guld, eller som Bengt Johansson då sa efter finalförlusten mot Frankrike:

- Hade vi (Ljubomir Vranjes) skickat upp Anquetil på läktarn, så hade vi varit världsmästare nu. Ofta är det så: att brott lönar sej"

Jag minns, att jag då frågade honom om han ångrade detta, och svaret jag fick var lika kort som ärligt svenskt:

- Nej, det gör jag inte!

I sin bok "Medaljer och gurkbrukar" har Bengt Johansson ett helt kapitel om etik och moral, och där vidareutvecklar han ämnet:

"Man skall inte fuska sig till en seger. Det måste vara en grundregel och sedan kan man förstås diskutera och analysera detta i mycket små beståndsdelar och hitta undantag.

Grunden, som sagt, är dock att man vinner på ett juste sätt och inte genom regelbrott. Det hävdas ibland att man inte kommer vidare långt på att vara juste och det sägs att om man vinner fair play-ligan, så vinner man inga guld.

Det vill jag inte tro på."

Nu vann i alla fall Sverige, hela EM:s bästa lag, som dock darrade betänkligt i finalen.

Hade det inte varit för - som vanligt - de båda målvakterna och en Staffan Olsson som spelade i trance, så hade inte ens de makedonska domarna kunna hjälpa.

Staffan, snart 38 och med glittrande tårar i ögonen, tillhör de gamlingar som vi nu efter EM tillåts fråga om de ska sluta.

Självklart ska han inte det.

Staffan ska fortsätta med ett år till i Kiel, inte åka hem till sitt kära Hammarby utan det får faktiskt vänta, och - liksom de andra 38-åringarna Magnus Wislander i RIK och Ola Lindgren i Nordhorn - sikta in sig på nästa års VM i Portugal och år 2004 med OS i Aten och dessförinnan ett EM där Sverige ska försvara årets titel.

Var detta EM kommer att gå bestäms på EHF-kongressen i juni, men det finns fem sökande nationer: Makedonien, Norge, Rumänien, Slovenien och Schweiz.

Ska vi gissa, att Sverige lägger sin röst på Makedonien? Som tack för att två domare från Makedonien, Marjan Nachevski och Dragan Nachevski, berövade Tyskland EM-guldet 2002"