Gentzel bäst när det gällde – igen

SPORTBLADET

Han är mannen som älskar pressade lägen och som har gjort det till en vana att storspela i finaler.

I går lyckades han igen.

– Men jag skulle inte ge mig själv mer än en trea, jag släpper in för många mål, säger Peter Gentzel.

storspelade Det har blivit en vana –Peter Gentzel storspelar i en stor final. EM-rysaren i går var inget undantag.

Tysklands jätte till linjespelare, Mark Dragunski 214 cm och 120 kg, avslutade den första halvleken med att göra två mål på Tomas Svensson, i den andra gjorde han tre på Peter Gentzel och Tyskland ledde plötsligt med 20–17. Sverige hämtade upp underläget och gick om med två mål. Då kom jätten fri på linjen igen – och Peter Gentzel räddade.

Vill möta honom man mot man

Precis på samma sätt inledde han sedan förlängningen. Efter 32 sekunder räddade han skottet från den frispelade Mark Dragunski.

– Han är så stor att han inte hoppar, utan lägger sig mest in. Det svåraste är när han får stå och brottas med en försvarsspelare och får försöka skjuta ett par gånger. Jag hade sagt åt försvarsspelarna att det är bättre att släppa honom när han får bollen. Då har jag honom man mot man och då har jag en större chans, säger Peter Gentzel.

– Jag mötte honom någon match i fjol och har spelat mot honom i den tyska ligan, och jag har haft ett övertag på honom.

Och mycket riktigt räddningarna kom när han ensam mötte den tyske jätten.

– Jag var faktiskt inte speciellt nervös när jag kom in. Det var en underbar stämning i hallen och vi kände trycket nere på planen. Det kändes som om folk bar fram oss. Det sporrade mig till nya räddningar och det är mycket möjligt att vi fick det extra flytet tack vare publiken.

Tredje raka

EM-titeln

Han bokfördes för 13 räddningar, 43 procent av skotten, och gjorde återigen en bra match i finalen.

– Jag försökte inte tänka på att det var förlängning utan bara koncentrera mig, det var först när vi hade tre mål upp som spänningen började släppa och känslorna började komma.

Sverige blev Europamästare för fjärde gången. Peter Gentzel vann titeln för tredje gången i rad – och i precis lika många finaler har han storspelat.

Han knäckte spanjorerna 1998, ryssarna 2000 och nu vet även Tyskland vem som är Europas bästa handbollsmålvakt.

Anna Carlsson