Bengan är den största coach vi har i Sverige

SPORTBLADET

På väggen ovanför väninnans säng hänger ett foto av en man.

Fotot kommer från ett glassigt magasin och visar en man i sina bästa år, iklädd beige rock, ätandes en kokt med bröd.

"Han är min role model för manligheten, jag måste bara ha honom nära mig" säger väninnan med ett drömskt uttryck i ögonen.

Mannen heter Bengt Johansson.

Väninnan ser EM-finalen två gånger. Först i direktsändning, sedan på video, och vid båda tillfällena med samma inlevelse.

- Handboll är ett fysiskt schackspel, säger hon mellan glädjetårarna.

- Samtidigt som motståndarna tröttar ut dig måste du hålla hjärnan klar.

Erfarenhet och list väger lika tungt som fysik. Något som Bengan alltid har förstått.

Hon reser sig ur soffan och börjar plötsligt gråta på riktigt.

- Trots att man fyllt 27 år kan man fortfarande utvecklas som spelare.

Bengan motiverar laget, han lägger stort ansvar på individernas egna beslut och han fostrar dem till att stötta varandra när han själv inte hinner vara med överallt. Han är en stor coach, den största vi har.

Som något mindre fanatisk handbolls-fan är man faktiskt benägen att hålla med henne. Bengan är stor.

Dikterar villkoren

Det sägs att han i starten var en träig och osäker taktiker som presskonferenserna igenom ritade obegripliga siffror och krumelurer på en whiteboard. I dag är han inte bara underhållande, han har dessutom journalisterna i ett järngrepp. Det är Bengan som dikterar villkoren även om han i dag bjuder på det mesta.

Jag häpnar när TV-kamerorna tillåts svepa över laget under den, minst sagt, pressade time-outen. Tre miljoner tittare ser, känner och hör ALLT som sägs.

Vi är med. Föreställ er samma scenario i ett hockeybås - det skulle aldrig komma på fråga.

- Han inser att hemlighetsmakeriet inte har någon effekt. Han fruktar inte mötet med media, har inget att dölja. En säker ledare har inte det, hulkar väninnan och sträcker ut handen mot TV-rutan. För att beröra honom. Visa honom sin uppskattning. Hela laget syns nu i bild, käbblandes hur de sista elva sekunderna ska förvaltas.

- Titta nu, han bara droppar orden "falsk tjeck-rörelse" mitt under spelarnas högljudda diskussion. De uppfattar uttrycket men jag ger mig fasen på att Andersson och Lövgren i slutänden kommer att tro att det var de själva som kom på det. Så jobbar Bengan. Han är en fröjd för oss pedagoger, tjuter hon med händerna knutna mot hjärtat.

Kan erkänna misstag

Det blir ingen falsk tjeck-rörelse, Staffan Olsson chansar istället med ett skott som går i mål. Väninnan förklarar att Bengan Johansson minsann skolat sina spelare att gå på känsla. Kombinationer är till för att brytas.

Han är en strateg med ett varmt hjärta, och därför älskas han också av kvinnorna.

Dessutom kan han erkänna sina misstag, poängterar väninnan.

- Han är en reflekterande person som alltid ifrågasätter sig själv som ledare. Han uppmuntrar spelarna att göra detsamma. Därför är de så framgångsrika.

När Sverige vunnit funderar jag över min egen relation till handbollen. Har jag provat det fysiska schack-spelet någon gång? Så minns jag plötsligt gympasalen, trängseln, bollen, de snabba anfallen, den vrickade foten - kryckorna.

Tänk om man ändå haft Bengan Johansson som gympalärare.