Det förlorade laget

Spelarna övergav Drott efter SM-guldet - i kväll ska laget bli mästare igen

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
VAR DET BÄTTRE FÖRR? Drotts mästartrupp från 1999, då klubben senast vann SM-guld. I laget som spelar SM-final i kväll återfinns tre spelare som var med senast det begav sig. Återstår att se om Drott kan göra om bragden.
SPORTBLADET

För tre år sedan vann Drott sitt senaste SM-guld.

Bara tre spelare och lagledaren är kvar i det lag som kan göra om bedriften i kväll.

Men kontinuiteten finns där ändå.

En kontinuitet som ligger i spelidé, rekrytering, styrelse och slutspelsrutin.

- Det är den kontinuiteten som är den viktiga, säger Magnus Andersson, som gör sitt första år som tränare.

Det handlar om tradition och kultur, precis som hos finalkollegan Redbergslid. Spelarna kommer och går men Drott-andan och spelet består.

Räknades ut tidigt

- Det kollektiva grundspelet har vi redan i Drott, säger Magnus Andersson på frågan vad han har tillfört som tränare. Jag har väl försökt dela med mig av mina erfarenheter och utvecklat spelarna individuellt.

Visst är Drott en av två giganter inom svensk handboll. Men inte många trodde på Halmstadlaget inför denna säsong. I stället snackades det om Ystad, Skövde och Guif som främsta utmanare till RIK.

Svårt att fylla laget

- Vi var gråtfärdiga när vi var nere i Spanien i juni. Vi skulle knappt få ihop ett lag. Mattias Andersson och Mathias Adjovi hade lämnat stora hål efter sig.

Men spelare som Daniel Kubes och Anders Benjaminsson fyllde igen hålen och efter jul har Magnus Andersson själv fått bättre balans mellan spelar- och tränarrollen.

- I höstas sprang jag runt och var mer social på matchdagarna. Nu är jag mycket mer spelare när det är match. Det har varit tufft att vara spelande tränare, men jag var alldeles för nyfiken på att prova tränarrollen.

Värvar från division 3

En annan framgångsfaktor är de lyckade småklubbsvärvningarna. Precis som i stans fotbollsklubb, HBK, hittar Drott ynglingar i de lägre divisionerna som sedan slår ut i Halmstad.

- Det är något vi är mycket stolta över i klubben, säger Magnus Andersson. Spelare som Magnus Påhlsson, Martin Bystedt, Hans Karlsson har plockats från division 2 och 3 och är i dag med i 2004-landslaget.

En annan parallell till HBK är modet att satsa på en oprövad elittränare. Men där lär Jonas Thern få svårt i höst att upprepa Magnus Anderssons succé.

Johan Flinck