Segern kan ge svensk handboll en rolig framtid

SPORTBLADET

HALMSTAD

Drotts SM-guld är något av det viktigaste som har hänt i svensk handboll på mycket länge.

Innan ni göteborgare kastar er över tangentborden för att ösa iväg hatmejl vill jag bara säga att jag var övertygad om att Redbergslid skulle vinna SM-guld. Därför att RIK är Sveriges bästa lag sett över en hel säsong. Jag var fortfarande övertygad när förlängningen skulle inledas.

Det viktiga med Drotts SM-guld heter Magnus Andersson.

Spelaren Magnus Andersson är ett geni. Det har vi vetat i tolv år nu.

Tränaren Magnus Andersson är svensk handbolls framtid.

Inte bara för att han själv kommer att föra Drott till fler guld utan mer för att han nu har visat vilken framtid som ligger och väntar på våra superstjärnor.

Så här blir det:

Magnus Wislander kommer hem och är spelare en säsong för Redbergslid. Sen blir han spelande tränare och därefter - precis som Magnus Andersson - enbart tränare.

Ola Lindgren kommer hem från Tyskland och blir ny förbundskapten direkt. Förmodligen med ett delat ledarskap typ fotbollens ihop med först Magnus Andersson och senare med Stefan Lövgren när denne lägger av med sin egen spelarkarriär.

Mats Olsson är redan tränare

Bohemernas bohem Staffan Olsson har mer tankar om hur man ska få andra att spela attraktiv och effektiv handboll än många tror. Bli inte förvånade om han dyker upp som åtminstone andretränare någonstans.

Gamle mästermålvakten Mats Olsson är redan involverad i kaptensjobb på landslagsnivå i Portugal. Han har också väldigt stora ledarkvaliteter som gör honom till en tänkbar förbundskapten när Bengt Johansson lägger av.

Magnus Andersson har lyckats att föra över sin enorma erfarenhet till en relativt orutinerad trupp och gjort ett helt otippat Drott till svenska mästare.

Det visar betydelsen av att ta till vara på de kvaliteter de unika spelare vi har haft i landslaget sen 1990 och framåt. Om handbollen kan hålla kvar dem i sporten och göra dem till ledare kan Sverige fortsätta att vara världsledande.

- När jag funderar på det här SM-guldet om några dagar kommer jag förmodligen att värdera det som något av det största jag har varit med om, säger Magnus Andersson.

Har en annan syn som ledare

Som spelare spelar man. Man gör sitt yttersta för att vinna. Man vinner eller så förlorar man - men man funderar inte så mycket på det när den omedelbara besvikelsen har lagt sig. Nya matcher väntar.

Samma spelare får en helt annan syn när de också blir ledare.

- Jag visste att det skulle bli jobbigt men inte att det skulle bli så jobbigt. Jag har varit gråtfärdig många gånger, säger Magnus Andersson.

Samtidigt har han fått uppleva en helt ny och kanske mer tillfredsställande segerns sötma. Som guldtränare har han byggt upp ett lag. Han har skapat vinnare av ungdomar ingen trodde speciellt mycket på.

Jag tror att Magnus Anderssons framgång föder tankegångar hos många av våra OS-, VM- och EM-hjältar. Tankar som kommer att göra svensk handboll jäkligt rolig framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM