Stoppad

Ystad vägrar sälja Ahlm - nästa år går han gratis

SPORTBLADET

YSTAD

Marcus Ahlm är ovärderlig för IFK Ystad.

Därför tvingas han att spela handboll i elitserien en säsong till mot sin vilja.

- Det är ingen rolig sits men jag har ju lojaliteten mot killarna i laget och min egen utveckling att tänka på. Jag måste fortsätta att köra stenhårt, säger Marcus Ahlm.

Foto: JOHAN BÄVMAN/YSTADS ALLEHANDA

Ett år till - sen sticker han till Kiel utan att Ystad får en enda krona.

Att stoppa unga spelare från att bli proffs när etablerade storklubbar vill ha dom är ovanligt. Även om spelaren står under kontrakt brukar det till slut bli en affär när man diskuterat sig fram till det rätta priset.

- Jag vill ju gå till Kiel men Ystad vill inte sälja. Hade Kiel haft 50 miljoner kronor att lägga upp hade de nog fått köpa men det finns egentligen ingen vilja att sälja. De två miljoner som har nämnts stämmer inte. IFK Ystad nämner ingen summa. Dom säger bara nej, säger Marcus Ahlm.

I går var han med och förlorade finalen i Allehanda Open mot Sävehof. En svängig match som slutade med att Sävehofs jättetalang Jonas Larholm sköt ett frikast direkt i mål i matchens absolut sista sekund till 30-29. Som mest hade då Ystad haft en ledning med 25-18.

För viktig i Ystad

Marcus Ahlm spelade nonstop. Han gjorde tre mål och svarade för ett jättejobb över hela planen.

- Jag tycker att han är vår bäste spelare både framåt och bakåt. I handboll har man ju inte så många spelare.

- Är han då vår bästa sjättedel betyder det att han är stommen i vårt spel, säger Ystads tränare Jan "Proppen" Karlsson.

Ystad har till den här säsongen blivit av med sina två målvakter Dan Beutler (Redbergslid) och Henrik Larsson (Drott) som var förra säsongens bästa målvakter i elitserien. De båda har ersatts med ungdomarna Anders Persson, (Ystads IF) och Fredrik Nilsson.

- Unga, lovande och ambitiösa. Med ett bra försvarsspel ger vi dem trygghet och underlättar deras jobb som kommer att bli svårt nog. Och i vårt försvarsspel är Marcus Ahlm som sagt en viktig kugge, säger Jan Karlsson.

Hansen i samma sits

Ystad har även valt att stoppa kantskytten Alexander Hansen som hade anbud av tyska Gummersbach.

Hansen, 23, är fri att gå gratis från den klubb han representerat sen han var fem år efter den kommande säsongen. Men då är det inte säkert att den tyska klubben fortfarande är intresserad.

För Marcus Ahlm är läget annorlunda. Kiel vill skriva ett avtal med honom som garanterar att han väljer att gå till dem när han blir kontraktslös.

- Det är inte klart än. Vi fortsätter att prata om framtiden. Hade det blivit tal om övergång nu hade vi kommit överens.

Landslaget viktigast

Att tvingas att spela mot sin vilja brukar inte fungera så bra men i Marcus Ahlms fall finns så mycket mer i potten.

Han är på väg att ta en fast plats i världens bästa handbollslandslag.

- Jag siktar såklart på att behålla platsen i landslaget.

- Det är det som står högst på listan. VM-spel i Portugal i januari hade varit suveränt, säger Marcus Ahlm.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM