Slaget om Stockholm

”Publikfesterna blir enorma”

SPORTBLADET

Drott är svenska mästare. Redbergslid har värvat Magnus Wislander.

Men det är i Stockholm som handbollen väcker intresse.

Det är Djurgården mot Hammarby.

- Det är fantastiskt skoj att två storklubbar finns med i elitserien, säger Drotts Magnus Andersson.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
KAMPEN KAN BÖRJA Djurgårdens Fredrik Wahlström och Hammarbys Mattias Adjovi är överens om vilket stockholmslag som är favoriter inför årets elitserie. Det är inte Hammarby och det är inte Djurgården.

Om mindre än tre veckor inleds slaget om huvudstaden, eller i alla fall elitserien.

Bara en vecka senare är det dags för årets första derby.

På Hovet.

- Det pratas om det redan nu och man räknar med att det kan komma mellan sex och åtta tusen personer. Sådant får man inte uppleva någon annanstans. Det ska bli jättekul, säger Fredrik Wahlström.

Tillbaka i Stockholm

Han har precis flyttat från Skövde och har nu bott i Stockholm i tre veckor, han häpnar när han upptäcker utsikten från Skinnarviksparken och tittar ut över Riddarfjärden.

Bredvid honom står Mattias Adjovi och njuter av utsikten över sin hemstad. Efter sex år i Halmstad och ett i danska Ålborg är han nu tillbaka i Stockholm.

Men den här gången i Hammarbys tröja.

- Jag har en bror som är Hammarbyfanatiker, jag har väl aldrig varit någon fanatiker direkt, säger Mattias Adjovi.

"Enormt intresse"

- Det ska bli väldigt spännande att vara med om någonting nytt och försöka hävda sig. Publiken och intresset runt Hammarby är enormt. Sedan jag kom tillbaka så har vi varit på en del fotbollsmatcher och man märker att det är ett stort intresse kring handbollen. Folk pratar handboll och de vill att elitserien ska dra igång.

Hammarby lyckades ta sig till elitserien via sitt andra försök, Djurgården gick samman med BK Söder som kvalat upp i elitserien och lyckades på så sätt ta sig till landets högsta serie.

Tillsammans med IFK Tumba bildar de nu en trio Stockholmslag - och Stockholm har lika många lag i elitserien som både Skåne och Göteborg.

- Vi har inget krav att vara bäst i Stockholm. Tumba har haft några år på sig att etablera sig och det märks på deras spel som är rätt disciplinerat. Är det något lag som bär favoritskapet är det Tumba, säger Mattias Adjovi.

Han och Hammarby är i Tallin, Estland för att spela en träningsturnering.

Djurgården spelar träningsmatcher på hemmaplan.

"Fantastiskt skoj"

- Om det bara blir som vi hoppas med publik och intresse blir det fantastiskt skoj, säger Magnus Andersson, Drotts spelande tränare och en av landets mest meriterade spelare.

- Det är väldigt viktigt för svensk handboll att det händer någonting kring ligan och jag hoppas att detta blir lyftet.

Nu har Djurgården och Hammarby chansen att göra elitserien i handboll lika populär som landslaget och lansera handbollen även i huvudstan.

Första testet blir derbyt på Hovet den 25 september.

Anna Carlsson