Maktskiftet

Nu håller stockholms- lagen hov i Handbolls- sverige

SPORTBLADET

Kaxiga, heta Stockholm utmanar övriga Handbollssverige. Maktskiftet är nära.

- När vi gick upp skrek supportrarna "krossa RIK" - nu har vi hyrt Hovet för att så många som möjligt ska få se oss göra det, säger Hammarbys tränare Magnus Grahn.

Foto: MATS STRAND
MÅLVAKTEN I CENTRUM Hammarbyspelarna Jakob Sundberg, Carl Reuthammar, William Nguesseu och Mathias Adjovi jublar ikapp efter storsegern med 35-27 mot Lugi. Reuthammar gjorde en kanonmatch i Hammarbys mål. Nu är stockholmslagen hetast i Handbollssverige.

I går fick sig Lugi en lektion av det nya Handbollssverige. Bajen vann med 35-27 i Eriksdalshallen.

- De klassiska handbollsfästena får passa sig - fortsätter det så här kan vi plocka spelare till nästa säsong. Här får de chansen att spela inför en fanatisk publik i stället för inför tysta läktare, säger Grahn.

I Lund finns handbollskulturen, traditionen. Men en sak fattas numera: pulsen. Den har flyttat till Stockholm.

I huvudstaden är handbollen het. I dag spelar Tumba och Djurgården derby inför utsålda läktare. På måndag är det nytt derby: Hammarby-Tumba.

"Sitter tysta"

- Och jag tror på Stockholmslagen. Det kan mycket väl bli så att alla tre spelar i elitserien efter jul medan båda lundalagen spelar i allsvenskan. Lund har en otrolig tradition, men städer som Lund och Halmstad måste stanna upp och se om sina arrangemang om inte utvecklingen ska gå åt fel håll där, säger Grahn.

- Jag har all respekt för traditionen men när vi möter Drott på bortaplan kommer 800 personer och sitter helt tysta. Det är skillnad på hur det är i Stockholm.

Den 18 november möter Hammarby Redbergslid - på Hovet.

- Då ska vi hålla hov igen, säger Grahn.

- Matchen mot RIK blir en härlig fest. Den kommer strax efter World Cup och lär dra mycket folk. Många vill se hur vi står oss mot en spelare som Magnus Wislander.

"Höjt ambitionen"

Fortfarande är Göteborg bäst på planen. Men i takt att temperaturen stiger kommer Stockholm allt närmare även där.

- Efter matchen mot Lugi har vi höjt vår ambition - nu ska vi ta en plats i elitserien, säger Magnus Grahn.

Sveriges hetaste handbollsstäder

Martin Fransson