Jättarna kan inte stoppas

SPORTBLADET

KIEL

Händer stora som dasslock. Fötter som liknar Skogaholmslimpor och en kropp högre än målet.

Det är framtidens handbollsspelare - och redan nu verklighet i den tyska ligan.

Foto: LASSE ALLARD
GIGANTER Volker Zerbe och Mark Dragunski är två av 17 spelare i Bunderliga som är över två meter.

Hos ligaledarna Lemgo heter han Volker Zerbe, är 211 cm lång, smal som ett sugrör, vänsterhänt och en ruskigt bra skytt. Hos ligatvåan Flensburg finns jätten Mark Dragunski, 214 cm lång och 126 kg tung. Under EM-finalen åldrades Magnus Wislander och Ola Lindgren minst ett halvår när de utan framgång försökte stoppa honom. I den tyska ligan suckar försvarsspelarna tungt varje match och ingen har hittills hittat någon lösning på problemet.

Han är helt enkelt för stor.

Till och med för de människor som vi normallånga kallar för stora.

I den tyska ligan finns i dag 17 spelare som är över två meter långa, tio av de 18 lagen i ligan har en medellängd på över 190 cm. Lemgo, som är obesegrade, är längst med 195 cm i snitt, någon centimeter bakom kommer tvåan och trean i serien, Flensburg och Magdeburg.

Det får nu finnas 14 spelare i laget och är därmed tekniskt sett möjligt att spela med två kedjor, en i anfall och en i försvar. Det vore en mardröm för alla som gillar sporten för dess teknik, fart och spelglädje.

Men kanske det är så som framtidens handboll kommer att se ut - och då behövs en fräck Ljubomir Vranjes som kan springa runt benen på jättarna.

Wetzlars vitryske landslagsspelare Ghenadi Chalepo tappade humöret under förlustmatchen mot Gummersbach. Efter matchen kastade han bollen rakt i ansiktet på domaren.

Nu är han avstängd i sex månader - nytt rekord i Bundesliga.

Den tyske målvakten Jan Holpert är efter två års paus tillbaka i landslaget. Om han och 211 cm långe skytten Volker Zerbe är med i VM-truppen höjer sig tyskarna ytterligare en klass.

Stor cupfest i går, med ett hett svenskmöte: Hamburg, med fyra svenskar mot Kiel med två, eftersom Staffan Olsson och Stefan Lövgren är skadade. Hamburg ledde på hemmaplan med 14-10 och 17-12, men Kiel lyckades vända och vann med 26-24. Det var femte segern i rad för de regerande mästarna.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM