- Fler lag men färre matcher

Klubbarna vill förnya elitserien

SPORTBLADET

ESKILSTUNA

Elitserien i handboll utökas till fjorton lag.

Klubbarna är överens. På ett extra årsmöte i mars ska beslutet fattas.

- Det blir fler lag men färre matcher, säger Jan Kågebäck, ordförande i Guif.

Foto: JONAS BILBERG
Gick upp Förra året gick Hammarby upp i elitserien efter kvalseger över Irsta. Nu vill elitklubbarna utöka serien så det kan bli en ny chans för Västeråslaget.

Efter 24-24 mot Sävehof ligger Guif sist i elitserien. Men nedflyttning till vårens allsvenska är ingen katastrof. Lagen i allsvenskan kommer att få två nya friplatser i nästa års elitserie. I alla fall om klubbarna får som de vill

Under helgen tog de tolv elitserieklubbarna upp förslaget vid till ett möte i Göteborg.

- Vi diskuterade olika upplägg för att förändra seriespelet, men till slut sa vi "Äh, vi skiter i allt det gamla och lägger en rak fjortonlagsserie" - det var alla med på, säger Kågebäck som sitter med i arbetsutskottet hos föreningen HerrElitHandboll (HEH).

Avgörs på extra årsmöte

I går gick förslaget ut på remiss till elitserieklubbarna. Senast om en vecka ska HEH ha samlat in åsikterna från handbolls-Sverige. Det är bråttom. Ska förändringen ske redan till nästa säsong måste Svenska Handbollförbundet kalla till ett extra årsmöte.

- I så fall blir det ett årsmöte i mars.

- Vi spelar klart årets elitserie och allsvenska som vanligt, genomförs förslaget flyttar vi bara ner strecket för uppflyttning två snäpp i allsvenskan, säger Kågebäck.

De positiva konsekvenserna av förändringen är flera:

Färre matcher. Totalt 26. Det skulle göra att spelarna skulle klara såväl landslagsspel som en ny nordisk ligacup. Som det är idag är schemat pressat. Landslagsspelarna i elitserien slits hårt under en säsong.

Elithandboll på fler orter. Klassiska handbollsfästen som Kristianstad och Västerås får en bra chans att återigen etablera sig på högsta nivå.

Negativa bitar finns förstås också:

Fler elitlag av sämre kvalitet.

Större kamp om unga talanger.

Fler klubbar ska dela på intäkterna från reklam- och tv-avtal.

- Spontant är jag postiv till förslaget, säger Sävehofs sportchef Björn Blomqvist.

- Som det är i dag är det för många matcher, särskilt för lag som oss som också satsar på att spela ute i Europa.

I framtidsplanerna finns även en förändring av division 1 med. Den norra och södra serien skall på fotbollsvis slås ihop till en enda superetta.

Nya serien - 14 lag och 26 omgångar

Martin Fransson