”Hjallis” nya lag - en fiaskosatsning

Handbolls- satsningen i Tyskland går allt annat än bra

SPORTBLADET

KIEL

Det var en gång en farbror som samlade på arenor och lag.

Han tog båten från Finland till Stockholm och köpte ett ishockeylag. Men det gick allt annat än bra och föreningen kände sig både sårad och lurad. Farbrodern log, sade hej och åkte vidare.

Till Tyskland.

Men inte heller det går speciellt bra - för laget.

Foto: LOTTE FERNVALL
Harkimo.

Handbollsklubben Bad Schwartau hade stora ekonomiska problem och längtade efter en räddare. Då ville finländaren och investeraren Harry Harkimo bygga en ny hall i Hamburg och han behövde både ett handbollslag och ett ishockeylag. Bad Schwartau tyckte idén var lysande, flyttade från Lübeck och bytte namn.

Plötsligt hade Hamburg ett elitlag och skulle slåss om det tyska mästerskapet. Tomas Svensson värvades från Barcelona och två franska världsmästarbröder plockades dit.

Men uppenbarligen hade varken den svenske tränaren Anders Fältnäs eller någon av de andra fyra svenskarna i laget hört talas om AIK:s satsning. Inga frågor ställdes. Allt lät ju så bra. Med pengar löser sig allt, eller?

Nu, två månader efter säsongs starten är den nya hallen färdig.

Det är inte laget.

Det är utslaget ur tyska cupen, har förlorat sex av tio ligamatcher och har reviderat sitt säsongsmål. I stället för att vara en toppklubb hoppas de nu på en plats bland de 12 främsta. Oron i klubben är stor, en av orsakerna är skadorna, en andra är att spelare satts upp på transferlistan och en tredje är att spelarna kritiserat tränaren Fältnäs hårt för hans sätt att coacha och träna laget.

Det har även klubbdirektören Winni Klimek gjort. Överallt spekuleras det nu i när svensken ska tvingas lämna sin post och om klubben ska överleva.

De måste fylla den nya arenan varje match om de ska klara sig ekonomiskt och oddsen är låga. För vem vill se ett lag som inte vinner, har lämnat sitt hem och sålt sin själ?

Och vem satsar pengar i ett lag för nöjes skull?

Hamburg förlorade mot Essen (26-24), trots att Jonas Ernelind gjorde 14 mål, och det ser tungt ut för Harkimos "svenska" satsning - 13:e plats i tabellen.

Senast han satsade pengar i ett blågult lag ramlade de ur elitserien. AIK ishockey ligger nu fyra i allsvenskan norra.

Har någon möjligen missat en liten detalj i efterforskningen kring farbrodern och hans avsikter?

Anna Carlsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM