Yngre spelare - men tyvärr lite långsamma

SPORTBLADET

Att Sverige förlorar mot Jugoslavien strax före VM oroar inte. Jugoslavien är fyllt av bollartister och ser man på namnen har juggarna inte haft ett bättre landslag på tio år.

Vad som däremot oroar lite grann är att ett föryngrat svenskt landslag spelar långsammare handboll än det som så ofta beskylls för att vara förgubbat.

Till VM betyder det ingenting för då är förhoppningsvis Stefan Lövgren, Magnus Wislander, Johan Pettersson, Magnus Andersson och Martin Frändesjö tillbaka och då växer det svenska landslaget med både ett och två snäpp.

Men snart behövs det ett par riktigt bra nya stjärnskott för att behålla världsherraväldet.

Några dundergenombrott som när Stefan Lövgren tog kommandot och pulveriserade ryssarna i EM-finalen 1994 i den bästa match ett svenskt landslag någonsin har gjort.

Vranjes - den lilla kulblixten

Eller som när Ljubomir Vranjes drog in som en liten kulblixt och krossade handbollsvärldens föreställning om att alla måste vara runt två meter för att kunna göra mål.

Kim Andersson och Jonas Larholm bör nog båda komma med till VM för att få chansen till för framtiden viktig rutin. De båda Sävehofspelarna är framtiden tillsammans med Ystads Marcus Ahlm - så som framtiden går att förutspå just nu.

Robert Arrhenius var mycket bra på den offensiva linjen i första halvlek mot Jugoslavien men hängde inte riktigt med i försvaret och tappade med tröttheten av att spela nonstop all skärpa i avsluten i andra halvlek.

För varje år nu känns det som att motståndarna knappar in allt mer på Sveriges försprång.

Jugoslaviska gurkburkar

I går använde jugoslaverna som alltid mest spelat på inspiration, bollkänsla och spontanitet till och med sig av svenska gurkburkar.

Danmark har plockat det bästa av det svenska spelet och spelar nu som Sverige fast snabbare och med bättre skytte.

Bengt Johansson har naturligtvis haft helt rätt i att det är större chans att göra mål fri från sex meter än från nio meter med täckande försvarare mellan skytten och målet, men det är något fel när svensk handboll inte kan få fram en snabb och rörlig högerskytt.

Vi har inte haft någon som gör de lätta målen sen Björn Jilsén som slutade för tio år sen - men alla andra nationer har det. När alla andra härmar och utvecklar våra färdigheter är det kanske dags för Sverige att ta till sig det bästa av de andras spel för att behålla suveräniteten.

Stefan Alfelt