SKANDAL!

De bästa ska vara med när landslaget spelar

SPORTBLADET

Sävehof-Drott 29-19, Wasaiterna-Redbergslid 25-37, Sverige-Frankrike 29-34.

Det finns bara en sak att säga om de resultaten - och det är skandal!

Jag kan ha förståelse för att fotbollsjättar som Real Madrid, Milan, Juventus, Manchester United och resten i deras kartellklubb tycker att de är större än sina länders landslag.

Att svenska klubbar i handboll tvingar fram en av massor av omgångar i den inhemska elitserien ska spelas så att den krockar med landslagets sista träningsturnering inför ett VM är däremot en pinsam demonstration av bytänkande.

De stora fotbollsklubbarna har pengar att tjäna på att få behålla sina stjärnor till sina egna matcher. Men hur tänker man i svensk handboll när man låter en omgång krocka med en i tv direktsänd landskamp?

Handbollslandslaget är ett av Sveriges absolut mest populära idrottslag - EM-finalen i februari lockade 3,1 miljoner svenska tv-tittare. Risken för att en och annan anhängare i går valde att strunta i sitt klubblags match måste ha varit uppenbar.

Enda landet

Värst är dock att handbollens världsledande nation är den enda som har en liga som är igång så att den krockar med VM-förberedelserna.

Det är två veckor till VM, och fortfarande har förbundskapten Bengt Johansson inte haft chansen att mönstra ett komplett landslag sen EM-finalen i början av februari förra året.

När jag frågade Bengt Johansson om det här efter matchen igår svarade han naturligtvis att det var uppgjort så, en kompromiss som han känt till en tid och som han därför inte bryr sig om.

Bengt Johansson är en mästare på att gilla läget. Hur illa saker och ting än är hittar han positiva vinklar. Självklart hade han helst velat ha alla landslagsspelare tillgängliga två veckor före ett VM och lika självklart skulle han ha fått ha det.

Får självförtroende

Nu blev det en andra klar förlust i rad i Nationernas cup och det är onödigt eftersom motståndarna får självförtroende till skänks. Frankrike vände exempelvis 8-3 till 8-13. Så många mål i rad har Sverige aldrig släppt in under Bengt Johanssons tid tidigare.

- Det var förfärligt. Då vinner man ingen match. Men vi kom tillbaka för att sen tappa på våra tekniska fel. Vi ligger i en motvind just nu, sa Bengt Johansson.

Håller den motvinden i sig över VM tycker jag att ett antal svenska klubbledare ska ta sig en funderare över vad som är viktigast i svensk handboll.