166 cm - men störst hjärta

Ljubomir Vranjes: Jag är mer laddad inför VM än någonsin

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

Det lyser i Ljubomir Vranjes ögon.

På träningarna satsar han som vore det en VM-final i varje genombrott.

Han blänger på Magnus Wislander när världens genom tiderna bäste handbollsspelare inte gör avkast snabbt nog efter ett insläppt mål.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Ljubomir Vranjes är en av världens bäste handbollsspelare, trots att han bara är 166 cm lång. Det kompenserar han med otrolig vilja och speluppfattning.

Ljubomir Vranjes vill vinna men han säger själv att han hatar att se andra vinna mer än han hatar att själv förlora.

Det finns om man tänker efter en viktig gradskillnad i det resonemanget.

Senast när det verkligen var skarpt läge var han bländande i förlängningen mot Tyskland i EM-finalen i Globen och spelade hem ännu ett guld till det fantastiska svenska handbollslandslaget.

Det är snart ett år sen ni vann EM. Vad har hänt sen dess?

- Jag har blivit frisk. EM var en rolig men jobbig period. Jag hade ont i ryggen. Sista sex dagarna kunde jag inte sitta på en stol. Stå eller ligga var det som gällde.

Skadad under World Cup

Men du har inte varit frisk hela tiden sen dess?

- Jag missade World cup för en ljumskskada och var borta tre veckor. Men det är småsaker mot tidigare. Jag har haft en ganska skadefri säsong och framförallt en skadefri försäsong.

Så det är en Vranjes som är bättre än någonsin vi får se i VM?

- Det känns så i alla fall.

Din inledning mot Frankrike i Nationernas cup var enorm.

- Ja. Vet inte vad jag ska säga om matcherna mot Jugoslavien och Frankrike. Stundtals spelade vi otroligt bra men det är för mycket upp och ner. Handboll är inte en spelare. Att jag gör en bra match räcker inte. Vi måste ha fem som är bra på den här nivån.

Tror de håller ett tag till

Är det lika kittlande med mästerskap när de kommer år efter år?

- Jag tycker att det här VM:et ska bli jätteroligt. Jag vet inte varför egentligen men jag känner att det är många som tror att vi ska dala nu. Jag är mer laddad än någonsin för att bevisa att vi inte är på väg ner. Jag tror att det här laget kan hålla på ett tag till.

Konkurrenterna ser vassare ut än på länge. Tyskland, Danmark, Frankrike...

- ...Jugoslavien, Ryssland, Spanien. Det är helt otroligt. Nu finns det sex eller sju lag som kan vinna VM utan att det skulle vara konstigt. Dessutom kan det komma en outsider. Egypten har alla sagt att de ska lyckas någon gång. Kanske gör de det nu när ingen pratar om dem längre.

Vad gör ni för att behålla ert försprång?

- Vi utvecklas hela tiden. I Belgrad (Nationernas cup) testade vi vissa varianter. En del funkade. En del gånger såg det ut som om vi inte visste vad vi gjorde. Men de måste testas i matchsituation. Vår starka sida är att många kan vara med och ha synpunkter på vad som ska förändras.

Man ska inte kunna göra så många mål som du gör när man är så liten, men efter alla dessa år får motståndarna fortfarande inte stopp på dig. Varför?

- Jag utvecklas också. Jag ser saker i mitt spel som kan förbättras hela tiden. Gör jag det är det inte samma Ljubo som kommer dit nästa gång. Det är en helt annan Ljubo. Det är väl därför det funkar. Jag har förbättrat mitt skott oerhört.

Livet vid sidan av handbollen?

- Bra. Andra året i Tyskland. Man förstår språket bättre. William (sonen som nu är 13 månader) sov inte på sex månader första säsongen för att han hade kolik. Nu känns det som att man har fått ett nytt liv.

Samtidigt har det varit ekonomiska kriser för Nordhorn.

- Ja men min fru Maria har stöttat mig till hundra procent och sen finns William som gör att man rätt fort glömmer det man behöver glömma. Nu ska ekonomin hålla ett par år framåt åtminstone.

Tre år kvar på kontraktet

Hur långt fram ser du på din karriär?

- Jag har tre år kvar med Nordhorn. Så länge ska jag hålla på.

Tänker du någonting på vad som ska ske efter handbollen?

- Klart är att vi kommer att satsa på Maria efter min karriär. Hon ska få göra det hon vill. Och jag får vara i bakgrunden och jobba med henne i hennes eget företag eller om hon ska jobba som anställd i ett företag som ekonom eller marknadsförare.

Så det är hon som har hand om och förvaltar dina pengar?

- Japp. Inga pengar som går till spillo där. Varje kvitto ska in. Hon är väldigt duktig, säger Ljubomir Vranjes.

Han är proffs i Nordhorn

Stefan Alfelt ([email protected])