RIV MUREN!

Problemfyllt - men det finns mycket underbart också

SPORTBLADET

Det har tornat upp sig en mur av problem för Sveriges handbollslandslag. Men med risk för att låta som en Jörgen Mörnbäck-parodi på Tommy Söderberg säger jag efter 26-26 mot Jugoslavien:

Okej att Bengan Boys har fått stryk i tre av de fyra senaste landskamperna.

Okej för att dom inte har varit ordinarie sen februari förra året.

Men det finns trots allt en del att säga wow och underbart om - sånt som vi kan ta med oss till Portugal.

Foto: ULF HÖJER
Martin Boquist ser vilsen och villrådig ut inför ett frikast i matchen mot Jugoslavien i går. 26-26 blev det och landslaget har många problem att lösa men det finns hopp, skriver Sportbladets Stefan Alfelt.

1) Försvarsspelet.

Med Ola Lindgren och Magnus Wislander är det tätt i mitten. Marcus Ahlm fungerar som ersättare. Robert Arrhenius hänger inte med och därför är han heller inte med i den VM-trupp som presenteras i eftermiddag.

2) Målvakterna

Tomas Svensson och Peter Gentzel var båda stundtals lysande mot Jugoslavien. Svenssons brytning av en jugoslavisk kontring i första matchen flera meter in på jugoslavernas planhalva var en underbart vacker idrottsprestation. En uppvisning i timing och spelförståelse.

3) Kantspelet/kontringarna

Johan Pettersson är blixtrande snabb och säker avslutare dessutom. Mathias Franzén visade i går att han är ett alldeles utmärkt komplement till Martin Frändesjö.

4) Staffan Olsson

Inte helt bra ännu - men klart på gång efter sin knäskada. Hans oberäkneliga kreativitet kan vända förluster till segrar.

5) Thea

Stefan Lövgrens en dag gamla dotter föddes i precis rätt tid för Bengt Johansson och hans boys. Med Lövgren i truppen spetsas inte bara de offensiva kvaliteterna i laget utan framför allt ökar självförtroendet och stämningen i truppen flera snäpp på en gång. Förmodligen har inget svenskt landslag alla kategorier någonsin haft en viktigare spelare än Stefan Lövgren i sin trupp.

6) Skadeläget

Efter en höst av problem är det för tillfället bara småskavanker kvar. Inget som berör killar som ska vara halvdöda för att be om att få bli utbytta.

Men allt är så klart inte bra en vecka före VM-slutspelet:

Att förlora är alltid skit.

Slarvigt missade frilägen har man aldrig råd med i världstoppen.

För många motståndare har börjat tro på att Europamästaren Sverige går att besegra.

Koncentrationen. Sverige har alltid tidigare vunnit i längden. Nu har man börjat att tappa i slutminuterna.

Stefan Alfelt