En korkad spelordning - men Bengan måste coacha laget rätt

SPORTBLADET

LANDSKRONA

Läggmatcher är aldrig vackra - men ibland är det svårt att bli upprörd över dem.

Förbundskaptenens uppgift i ett VM är att coacha sitt landslag så att bästa möjliga resultat uppnås.

Om då världsförbundet konstruerat en sällsynt korkad spelordning blir det faktiskt förbundskaptenens skyldighet att värdera om en förlust gynnar hans lag bäst.

Moraliskt sett kan man såklart ha en annan åsikt. Det kanske man till och med bör ha - men jag begriper inte varför man skulle satsa för fullt och riskera att spelare som matchat tätt i en vecka skadas. Bara för att vinna en seger som dessutom missgynnar en själv.

Det är nog mycket troligt att vi får se en och annan läggmatch i VM och det kan internationella handbollsförbundets beslutande gott ha. Förhoppningsvis får de aldrig mer ha med hur en turnering ska vara upplagd att göra.

Men det handlar inte bara om poäng som tas med till andra gruppspelet. Om vi räknar med att Sverige och Danmark tar full pott fram tills att de möts i sista omgången är det inte så säkert att något av lagen vill vinna. Beroende på vilka motståndare man riskerar att få möta kan en förlust ge bättre förutsättningar åtminstone i teorin.

Obetydlig förlust

Sverige var inte jättemotiverat när man förlorade med uddamålet mot just Danmark i EM på hemmaplan 2002. Då spelade Island-Tyskland samtidigt och resultatet från den matchen rapporterades löpande.

Hade Sverige vunnit över Danmark hade man också vunnit gruppen och fått Tyskland i semifinal. Nu blev det Island i semi, Ryssland tappade sin semiplats till Danmark och Sverige fick möta Tyskland i final

i stället.

- Jag måste tänka på mitt lag. Varför skulle jag riskera att Magnus Wislander går in och stukar foten. Jag måste se till att ha en fullödig trupp in i semifinalspelet, sa Bengt Johansson då.

Vi kan som sagt få se en repris i Portugal.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM