Stor guide – så här bra är alla VM-lagen

SPORTBLADET

GRUPP A

1. Spanien

Barcelonas storstjärna Enrique Masip är tillbaka i landslaget, han får stor betydelse – om han vill. För honom har alltid Katalonien varit viktigare än Spanien. Den förre sovjetiske medborgaren Talant Dusjebajew, 34, finns med. Däremot saknas jätten Andrej Xepkin som valt Barcelona före landslaget. Spanjorerna finns ofta med i medaljdiskussionerna, men har svårt att få ihop lagandan. EM i fjol var en missräkning då de blev sjua.

2. Jugoslavien

Stjärnan är tillbaka. Efter tre år har Nenad Perunicic bestämt sig för att spela med sitt moderland Jugoslavien istället för det nya hemlandet Tyskland. Han tillsammans med storstjärnor som Dragan Skribic, världens bäste spelare 2001, gamle Nedjelko Jovanovic och Ivan Lapsevic gör att laget är en medaljkandidat. Om de håller sams. Vid VM senast vann Sverige en dramatisk semifinal med ett mål – i slutsekunderna. Jugoslavien slutade trea.

3. Tunisien

De vann de afrikanska mästerskapen och visar på samma fina form som vid VM 2001. Då slog de ut Norge och Ukraina från vidare spel och slutade sedan på tionde plats, deras bästa resultat någonsin. Förutom Spanien och Jugoslavien tillhör Tunisien favoriterna i gruppen. De satsar hårt inför hemma-VM 2005.

4. Polen

Gör sitt andra raka mästerskap efter att varit borta från världshandbollen sedan 1990. I EM i fjol tog man inte en poäng. Tungt avbräck i känskadade skyttekungen och Kielspelaren Piotr Przybecki. Hoppet sätts nu till en annan Bundesligaspelare (Magdeburg) och skytt – Grzegorz Tkaczyk. Skövdes storskytt Dawid Nilsson finns med i truppen. Polen ska ta sig vidare från denna ganska enkla grupp.

5. Marocko

Marocko var det fjärde afrikanska laget som kvalificerade sig för VM, och också det svagaste. Nationen har deltagit vid varje VM sedan 1995 och det bästa resultatet är en 17:e placering vid VM i Egypten 1999. I laget återfinns flera spelare som är proffs i den spanska och i den franska ligan.

6. Kuwait

Vann de asiatiska mästerskapen och spelar nu sitt fjärde VM. Nådde sin bästa placering 1995 då de var 15:e nation, i Frankrike för två år sedan slutade de på 23:e plats, av 24 lag. I kvalificeringen till årets VM slog de ut både Japan och Sydkorea. Det kan tyckas vara meriterande, men bakom kvalificeringen ligger mutor. En kuwaitisk shejk styr asienhandbollen.

GRUPP B

1. Tyskland

Tvåa i EM, nu drömmer tyskarna om guld. Även om storstjärnan Daniel Stephan missar VM på grund av skada har tyskarna ett riktigt bra lag. Stommen kommer från Lemgo som sprungit sönder alla lag i den tyska ligan. Spelet bygger på kontring och snabba avkast, samt skytte från långa Volker Zerbe och Pascal Hens. Dessutom har de VM:s jätte, Mark Dragunski – 214 cm. Krossade ett omotiverat Ryssland i genrepet med 34–27.

2. Island

Fyra vid EM i fjol och på väg tillbaka till världshandbollen. De spelar ganska svenskt och storstjärnan heter Olafur Stefansson, en av världens bästa spelare. Kantspelarna är kvicka och säkra i avsluten och sedan Sigfus Sigurdsson kommit över sina alkoholproblem har de en linjespelare av hög klass. Problemet är målvakterna, de har en bra bit kvar till toppen.

3. Portugal

Målet för förbundskapten Javier Garcia Cuesta är att kvalificera sig till OS 2004, till sin hjälp har han den förre svenske stormålvakten Mats Olsson som ansvarar för Portugals målvakter. Lagets stjärna är Carlos Resende, som gjort över 1 000 landslagsmål. Den förre detta ryssen Victor Tchikoulaev styr spelet.

4. Grönland

För andra gången i rad är Grönland med i ett VM, senast kom de på 20:e plats. På världens största ö är handboll den stora sporten. Det finns 18 klubbar och närmare 2 000 spelare. Vid VM 2001 stod landet stilla, över 90 procent av de 60 000 invånarna följde lagets matcher. Bör kunna ta den fjärde slutspelsplatsen före Qatar och Australien.

5. Australien

Laget har aldrig vunnit en VM-match, i Egypten 1999 förlorade de med 38 mål i snitt. Även vid OS på hemmaplan blev det enbart förluster och om laget tar poäng i VM är det en sensation. De kvalificerade sig till VM genom att besegra Cook-öarna med 35–7 och Vanuatu med 51–14...

6. Qatar

Spelar sitt första VM, kvalificerade sig som tvåa i de asiatiska mästerskapen, efter Kuwait. Handboll är stort i landet. Bäst förberett av Mellanösternländerna, men laget räcker inte till. I VM är målet att hålla förlustsiffrorna nere.

GRUPP C

1. Frankrike

Regerande världsmästare som kommer till VM för att försvara titeln. Sjätteplatsen vid EM i fjol var en stor besvikelse och nu kräver de själva att det ska bli medalj. Idolen Jackson Richardson finns fortfarande med och flera landslagsspelare återfinns nu i Tyskland, världens bästa liga. Jerome Fernandez, Barcelona, har utvecklats till en av världens bästa skyttar. De saknar en målvakt av yppersta världsklass och det kan fälla dem.

2. Ryssland

Andrej Lavrov, 40, står kvar i målet, är lysande i matchavgörande ögonblick, men tycker sällan att det är roligt innan dess. Han, precis som den vänsterhänte skytten Alexander Tutschkin, 38, är kvar från 1990. Sedan finns flera unga spelare från förbundskapten Vladimir Maximovs lag, Moskva, med i truppen. Spelmotorn Igor Lavrov är vass, precis som den linjespelande Gunde Svan-kopian Dimitri Torgovanov. De sov sig igenom genrepet mot Tyskland och förlorade (27–34), men är alltid favoriter i mästerskapen.

3. Kroatien

Efter OS-guldet 1996 har kroaterna haft det svårt, de har haft en generationsväxling och kom till EM i fjol med ett ungt lag. De tog sig inte vidare från gruppen och förbundskaptenen fick gå. I Kroatien finns handbollstradition, klubblaget Zagreb är i kvartsfinal i Champions League och har flera spelare med i VM.

4. Ungern

Spelar ett stort mästerskap för första gången sedan 1999, men har nu stora förhoppningar. I laget finns Lazlo Nagy, 22, från Barcelona. Nagy är en av världens absolut bästa vänsterhänta skyttar. Kubanen och kanonskytten Carlos Perez har blivit ungrare. Han spelar i Fortex Veszprem, finalist i Champions League och ett av världens bästa klubblag.

5. Argentina

Gör sitt fjärde VM i rad och i Frankrike körde Sverige över dem i 16-delsfinalen. De slutade till slut på 15:e plats. Stjärnan är vänsterhänte Eric Gull, smal som ett sugrör, som spelat ett år med Lugi i Sverige. Men den här gången får Argentina svårt att ta sig vidare.

6. Saudiarabien

Kom trea i de asiatiska mästerskapen och kvalade in till VM för fjärde gången i rad. Av allt att döma på samma sätt som Kuwait och Qatar: med mutor. Bästa placering i VM är 21:a, såväl 1997 som 2001. Spelar tekniskt, men har problem med fysiken. Spelar ofta ett väldigt offensivt försvar. Har egentligen inte i VM att göra.

GRUPP D

1. Sverige

Ska det bli en nionde raka mästerskapsfinal? Sverige har haft problem i uppladdningen. Först i onsdags var hela truppen samlad för första gången sedan EM-finalen. Flera av nyckelspelarna, som Stefan Lövgren och Staffan Olsson, har varit skadade stora delar av hösten. Känslan är att fler lag än nånsin närmat sig Sverige. Men Bengt Johansson manar till lugn och siktet är lika högt ställt som vanligt – guld alltså.

Försvar

Otroligt rutinerat och samspelt. Ola Lindgren, Magnus Wislander och Staffan Olsson tillhör alla världens bästa försvarsspelare. Världens bästa målvaktspar står bakom. Peter Gentzel är de stora matchernas man.

Anfall

Världens mest komplette anfallsspelare i Stefan Lövgren. Lika samspelt som försvaret. Spelgenier i Ljubomir Vranjes och Magnus Andersson. Och Sverige har en så bred trupp att man bara blir bättre och bättre ju längre turneringarna varar.

2. Danmark

Bronset från EM ska förbättras. Danmark är en av titelfavoriterna. Vann UVM både 1997 och 1999 och flera av de spelarna återfinns nu i laget. Många har utvecklats i den tyska ligan och stommen spelar i Flensburg, tvåa i Bundesliga. Danskarna har världens två bästa vänsterkantspelare i Lars Christiansen och Nikolaj Jakobsen, men den senare är skadad och spelar inte VM. Danmark har slagit Sverige fyra gånger i följd.

Försvar

Målvakten Kaspar Hvidt räknas till världens sex-sju bästa, men han har en tendens att gå lite tidigt. Spelar mest 6–0-försvar, kan ibland gå över till 5–1.

Anfall

Spelar en snabb, snabb handboll. Har tittat mycket på Sverige, men är inte lika väl utvecklat i kombinationsspelet. Mer fysiskt än Sverige. Niometersspelarna Joachim Boldsen, Lars-Krogh Jeppesen och Morten Bjerre håller världsklass.

Bengans kommentar: ”Spelar en enkel men effektiv handboll. Är i kanonform. Mycket ojusta spärrar i linjespelet. Nyckelspelaren är Joachim Boldsen. Vi kan deras spel.”

3. Slovenien

Var femma vid EM 2000 och det är fortfarande den bästa placeringen i ett stort mästerskap. Landet har två riktigt bra klubblag, Ljubljana, som är i kvartsfinal i Champions League och Celje, ett av Europas absoluta topplag. Därifrån kommer många av landslagsspelarena. Stjärnor är Ales Pajovic och Roman Pungartnik. Ska kunna knipa en tredjeplats i gruppen efter Sverige och Danmark. Mötena med Sverige har utvecklats till riktiga hatmatcher.

Försvar

Spelar 6–0 eller 3–2–1, beroende på vilka man möter. Denna anpassningsförmåga är en styrka som till och med Sverige saknar.

Anfall

Högersexan Pungartnik är mycket bra. Den jugoslaviska skolan, som naturligtvis Slovenien är en del i, får alltid fram bra bollspelare. Men det gäller att få ihop temparementen till en gemensam laganda.

Bengans kommentar: ”Bra bollspelare och förstauppställning. Deras högersida är bättre än deras vänstra i anfallet.”

4. Algeriet

Landet satsar stort på handboll. Hade bara Tunisien framför sig i afrikanska mästerskapen. Stommen i laget spelar i den franska ligan. Har stor respekt för Sverige. Är på väg ifatt Egypten, som historiskt sett varit det bästa laget i Afrika, och kan knipa fjärdeplatsen.

Försvar

Spelar ett offensivt försvar, nästan ända upp vid mittlinjen och kan ställa till det för flera av sina motståndare. Det krävs en mycket stark kondition för att orka genomföra detta försvarsspelet och kyla av motståndarna för att överlista det.

Anfall

Full fart framåt. Lite vilda västern-handboll. Eller varför inte torpedhandboll á la Hammarby? Detta medför att man också missar mycket i avsluten.

Bengans kommentar: ”De har en hög felprocent i anfallen. De som är ledare nu var spelare 1990. De gillar att möta Sverige.”

5. Egypten

Vid VM 2001 blev Egypten det första afrikanska laget att ta sig till semifinal, där det blev förlust mot Frankrike. Tränaren är fortfarande jugoslaven Zoran Zivkovic, mannen bakom Jugoslaviens VM-guld 1986 och VM-brons 1999. Storstjärnan heter Hussein Zaki. Laget var trea i de afrikanska mästerskapen och har mest internationell rutin. Får dock se upp med grannlandet Algeriet om fjärdeplatsen.

Försvar

Spelar väldigt utgrupperat, 3–2–1, 3–3 eller man-man, men har på senare tid tränat mycket 6–0. De har en förmåga att slå mycket på armarna utan att det syns. Målvakterna är deras akilleshäl, de är flaxiga.

Anfall

Hussein Zaki är stora stjärnan. Har ett bra samarbete med linjespelarna. Zaki har ett bra häng i luften och ett fruktat skott.

Bengans kommentar: ”De har en bra förstauppställning. Men precis som flera lag på samma nivå så har de inte mycket att byta med. Vi klarar av deras 6–0-försvar. Spelar de utgrupperat måste vi ha mycket rörelse.”

6. Brasilien

Världens bästa fotbollsnation kan faktiskt spela handboll. I den tyska ligan återfinns Bruno Souza, en mycket kompetent niometersspelare, som ligger på 18:e plats i skytteligan (9:a om straffmålen räknas bort). 19:e plats vid VM i Frankrike var en besvikelse, då förlorade laget mot Argentina. Men de lär bli strykpojkar här.

Försvar

Försvaret håller inte. Dåligt organiserat. Går ganska lätt att lura bort.

Anfall

Det mesta kretsar kring Souza. Den ende spelaren som håller riktig internationell klass.

Bengans kommentar: ”Vänsternian Souza får man se upp med – mycket bra stegisättning och skott.”

Plusjury: Stefan Alfelt, Anna Carlsson, Johan Flinck

Sveriges matcher i gruppspelet: Måndag 20 januari: 19.30 Sverige–Egypten. Tisdag 21 januari: 19.30 Slovenien–Sverige. Torsdag 23 januari: 19.30 Sverige–Brasilien. Lördag 25 januari: 14.00 Algeriet–Sverige. Söndag 26 januari: 17.00 Sverige–Danmark. Alla matcher sänds i TV 4

ARTIKELN HANDLAR OM