De är fortfarande bäst – efter 13 år

Stjärnor kommer och går – gamlingarna består

SPORTBLADET

ESPINHO

De har varit med så länge att man faktiskt inte begripit hur unika de är – Magnus Wislander, Staffan Olsson, Ola Lindgen och Magnus Andersson.

Foto: BILDBYRÅN
Sverige vann VM i Prag för tretton år sedan. Därefter har det blivit ytterligare ett VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, två VM-silver och två VM-brons. I dag börjar marschen mot Sveriges sjunde guld i stora mästerskap. Då som nu finns fyra av världens bästa handbollsspelare med i laget – Magnus Wislander, Staffan Olsson, Ola Lindgen och Magnus Andersson.

För 13 år sen vann de handbolls-VM tillsammans för första gången en underbar kväll i Tjeckoslovakiens vackra huvudstad Prag. Sen dess har Sverige vunnit ytterligare ett VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, två VM-silver och två VM-brons.

Som Duracellkaninen...

En fantastisk resultatrad men det mest osannolika är att kvartetten fortfarande tillhör den exklusiva skaran av världens absolut bästa handbollsspelare.

Medan världsstjärnor kommit och försvunnit i alla andra idrotter har de fyra fortsatt som Duracellkaninen. Wislander. Lindgren och Olsson är inne på sitt 17 och sista år tillsammans i A-landslaget.

Naturligtvis tar det snart slut.

Längre än till OS i Aten 2004 finns ingen chans att de kan fortsätta. Ola Lindgren har redan sagt nej men de andra tre vill säkert göra ett nytt försök att vinna det enda mästerskapsguld som saknas i prisskåpet.

Oavsett om det tar slut i år eller gör det nästa år blir det en av svensk idrotts allra mest framgångsrika epoker.

Det är väl snart ett decennium sen de första artiklarna skrevs om att Bengans boys var på väg att bli alldeles för gamla gubbar. I dag när de med råge passerat idrottens etablerade bäst före-datum kan ingen längre ifrågasätta deras existensberättigande.

Ifrågasättandet har krossats av en ständig hunger på att prestera resultat. och att aldrig unna någon annan att vinna.

Video med Bengan

Medan Atlanten bjuder på ett rasande vågscenario utanför fönstren på Praiagolfe Hotel visar Bengt Johansson videofilm från några av Egyptens landskamper. Han vill förklara för oss journalister hur landslaget kartlägger sina motståndare men speciellt mycket klokare blev vi nog inte.

Därför att det som landslagsspelarna lägger märke till är mycket små detaljer i motståndarnas rörelsemönster. Detaljer som kan omsättas till intuitiva försvarsreaktioner under avgörande sekvenser under matcherna.

Handbollslandslaget har sen 1990 ofta framstått som ett gäng hämningslösa skämtare men den bilden är onyanserad. Få trupper består nog av så många tänkare som inte bara ser till sitt eget individuella spel utan alltid funderar på lösningar för att göra kollektivet bättre.

På en gigantisk tv-skärm visas Arsenal–West Ham och det blir självklart att göra jämförelser. Även om i stort sett alla i handbollslandslaget är professionella har de trots sin stjärnstatus aldrig kunnat skapa sig förmögenheter likt fotbollens eller ishockeyns världsstjärnor.

Lek med tanken att handboll hade varit en av de stora tv-idrotterna i USA. Då hade Wislander, Lindgren, Olsson och Andersson varit fyra av Sveriges rikaste personer i dag.

Världens största sportstjärnor -90 när Lindgren, Olsson och Wislander slog igenom:

ARTIKELN HANDLAR OM