Sista festen för supertrion

”Ett svårt beslut att ta”

SPORTBLADET

ESPINHO

VM i Portugal blir sista natten med gänget för Ola Lindgren.

Efter 21 år tillsammans splittras en unik svensk idrottstrio – 64-orna.

– Det var inget lätt beslut att ta att sluta, säger Ola Lindgren.

Foto: thomas johansson
Årets VM-turnering blir sista festen för den svenska supertrion Magnus Wislander–Ola Lindgren–Staffan Olsson. Den unika svenska idrottstrion – alla födda 1964 – har varit med ända sedan VM-guldet 1990. ”Det var inget lätt beslut att ta att sluta”, säger Ola Lindgren som nästa säsong är tränare i tyska Nordhorn.

Ola Lindgren, Staffan Olsson och Magnus Wislander har blivit ett begrepp för det svenska folket.

Okej, det fanns en 64:a till som var med och vann det sensationella VM-guldet i Tjeckoslovakien 1990. Men Johan Eklund försvann ganska snabbt från landslaget och sen dess har det varit Ola, Staffan och Magnus som vi har vant oss vid att se i final efter final.

Men nu tar det roliga plötsligt slut. Nästa säsong är Ola Lindgren tränare i tyska Nordhorn.

– Man kan inte planera hur allting ska bli i ens liv. Erbjudandet om att bli tränare i Nordhorn tyckte jag var så pass attraktivt. Chansen kommer kanske inte tillbaka.

”Fortfarande kul”

– Jag tycker fortfarande att det är kul att spela. Känner mig fräsch och hänger med. Det är kul att träna. Jag var inställd på att spela ett år till, men jag fyller snart 39, säger Ola Lindgren.

Som om 39 skulle vara en ålder i dagens idrott – men hur känns det egentligen att splittras efter så många sensationellt framgångsrika år tillsammans?

– Vi är idrottsmän och tänker inte så. Var och en har fortsatt oberoende av varandra. Det är inget som säger att jag fortsätter eller att Staffan fortsätter över OS nästa år. Man får se det som att det är väldigt ovanligt att så många hållit på så länge tillsammans, säger Magnus Wislander.

– Det är inget speciellt med det egentligen. Kanske är det lite vemodigt för vi har utvecklat en vänskap som kommer att fortsätta långt efter handbollen. Vi har känt varandra så länge och kamperat ihop på så många läger att det blir lite som att göra lumpen, säger Ola Lindgren.

– Det är alltid med lite vemod som man skiljs och det var överraskande, men det är Olas beslut och det får man acceptera. Vi får väl träffas i några veteranmatcher i framtiden och snacka minnen, säger Staffan Olsson.

Guldet –90 störst

Av alla deras gemensamma framgångar sätter de VM-guldet 1990 främst. Året då Sverige plötsligt åter blev en stormakt i världssporten handboll.

– Första VM-guldet var självklart något speciellt. Sen är det ganska svårt att plocka ut något som går före det andra. Det är gulden man minns, säger Ola Lindgren.

Han siktar självklart på ännu ett innan det är dags att lämna över till yngre förmågor.

De största sportstjärnorna i dag:

Stefan Alfelt