Fest? Inte här...

Korkat och ogenomtänkt - handbollen tar inte sina egna mästerskap på allvar

SPORTBLADET

ESPINHO

Handbolls-VM är kallt.

Publikintresset verkar obefintligt härnere. Det är svinkallt i hallen och en ljummen svensk premiärmatch höjde inte temperaturen med mer än några futtiga grader.

I och för sig var det kanske en perfekt svensk start.

"Vi är svenska fans allihopa"... ...men så värst många var de ju inte på VM-premiären i går.

Knackig inledning. Sen lite bättre skärpa i försvaret. Martin Frändesjö och Johan Pettersson började att kontra effektivt. Peter Gentzel gjorde några räddningar.

Och plötsligt var matchen mot Egypten inte bara vänd utan dödad av den svenska lagmaskin vi sett göra så många matcher med just den här utvecklingen.

Planeringen en katastrof

Premiären är avklarad. Två poäng är hämtade och det finns hur mycket sparkapital som helst kvar att ta av längre fram i turneringen.

Stefan Lövgren kommer inte fortsätta att kasta bort passningar och ta för många steg. Magnus Andersson och Ljubomir Vranjes har flera nivåer kvar att ta sig upp till. Målvakterna är normalt sett mycket bättre än så här. En Magnus Wislander som inte mår illa sätter sina frilägen. Staffan Olsson är Staffan Olsson. Vi vet hur hans mästerskapsspel brukar se ut i början och vi vet vad han kan när det gäller.

Men VM som VM är en katastrof.

En genomkorkad spelordning inbjuder till läggmatcher. Till andra omgången tar man bara med sig resultatet från den motståndare som hamnar i samma grupp i andra omgången. Det innebär att en gruppetta eller tvåa kan gå vidare med noll poäng medan trean eller fyran som man får med sig har två. Har någon tänkt överhuvudtaget?

Portugal har redan visat att man inte skulle ha fått ett VM.

Ingenting fungerar. Matchklockan i Travessas, som arenan där Sverige spelar sina första matcher heter, fick man inte igång förrän en bit in i den tredje matchen. Den mellan ett mycket vasst Danmark och Slovenien som Sverige möter i kväll.

Att som förbundskapten vara tvungen att försöka hålla koll på både matchtid och resultat samtidigt som man ska coacha sitt lag är en ren skandal. För den betalande publiken är det ett hån, men nu fanns det knappt någon sån. Max 300 hade pröjsat för sina biljetter. Resterande 300 gick antingen på styltor och fånade sig i gycklardräkter eller så hade de ackrediteringsbrickor på sig, vilket betyder att de antingen var pressfolk eller medlemmar i en landslagstrupp.

Fast hur många som fanns i hallen gissar jag bara. Arrangörerna lämnade inga som helst uppgifter och stämningen var lika iskall som det var utanför arenan, där regnet vräkte ner.

Kanske var det publikfester i Viseu när Portugal slog Grönland med 34-19 och Island tvålade till Australien med 55-15. Den näst största VM-segern någonsin. Bara slagen av Tysklands utklassning av Luxemburg (46-4) 1958.

Ett VM får inte innehålla såna resultat om det ska kunna ha någon som helst trovärdighet. Det får inte regna in i matcharenor. Det får inte klicka med så enkla saker som tvätt och landslagsspelares passerbrickor.

Svenska landslaget skulle inte ens fått komma in i hallen i går om det hade funnits strikta säkerhetsregler.

Det får heller inte vara oklart om hur fortsättningen ska spelas. För så är det fortfarande. Man vet inte om det är ettan och trean från Sveriges grupp som ska spela i Espinho i andra omgången. Eller om det är tvåan och fyran...

Pengarna styr som vanligt

Fast egentligen vet man det eftersom Tv 4 krävt att Sverige ska spela i Espinho - oavsett vilken av de fyra första platserna som Sveriges "gubbar" hamnar på.

Svenska tv-pengar tar arrangören tacksamt emot och då får danskar eller slovener eller vilka det nu blir dra åt Rio Major.

Handbollen måste ta tag i sina mästerskap om man ska kunna bli kommersiellt attraktivt. Nästa stora mästerskap är redan på förhand en lika stor kalkon som detta. EM i Tunisien.

Köpt dit av en stenrik shejk trots att stornationen Tyskland kunde visa ett koncept som garanterade storpublik och stora reklam- och tv-intäkter.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM