...men om alla frisknar till så stiger de på rankningen

SPORTBLADET

SAO JOAO DA MADEIRA

Det är kanske här och nu som man skulle börja att fila på dödsrunan över Bengt Johanssons så seglivade och framgångsrika svenska landslagsbygge.

En halvknackig premiärseger följdes upp med en riktig skitförlust mot Slovenien och Sverige är plötsligt väldigt långt ifrån att vara VM-favorit.

Just nu rankar jag åtminstone sex lag som vassare kandidater.

Men om...

Det finns alltid en massa om och men och tre punkter i de här lägena.

Om inte Magnus Wislander hade spytt hela natten före Slovenienmatchen...

Om Tomas Svensson hade varit frisk...

Inte samma Lövgren

Om frilägena hade utnyttjats i stället för att bli skott rakt på så att Beno Lapajne fick framstå som en världsmålvakt...

Om Stefan Lövgren hade varit lite mer som Stefan Lövgren brukar vara...

Om Staffan Olsson hade varit lite mer som han har varit...

Om Ljubomir Vranjes hade kunnat spela hela matchen som han inledde den...

Om fler hade haft samma skärpa som Andreas Larsson och Martin Boquist...

Om alla dessa om hade fått de svar vi hade velat ha hade vi sluppit att räkna poäng och målskillnad inför avslutningen av första omgången på söndag.

Jag tror inte att det är så enkelt som att säga att nu är gubbarna slut. Wislander, Staffan Olsson, Tomas Svensson och några till hade oroliga magar eller var utan ork av en infektion som spridit sig i truppen. På läktaren satt stjärnskottet Kim Andersson som en isolerad smittorisk.

Det var för många yttre orsaker som påverkade insatsen i går för att man ska kunna döma ut ett av Sveriges genom tiderna bästa landslag.

Wislander fortfarande med

Att Magnus Wislander, 38, fortfarande är en nyckelspelare såväl i försvar som anfall visade han även som sjuk i går.

Samtidigt går det inte att blunda för orostecknen.

Ljubomir Vranjes, Magnus Andersson och Stefan Lövgren har inlett ojämnt i VM. Det har inte blivit den speed som krävs för att Sverige ska kunna skapa luckorna för avslut från linjen.

Som det sett ut i de två inledande matcherna är det dags för att låta Martin Boquist ta ett större ansvar än han fått tidigare i internationella mästerskap. Boquist, Wislander, Andreas Larsson, Martin Frändesjö, Johan Pettersson och åldermannen Ola Lindgren är de svenska plussen i VM så här långt.

Resten måste först och främst friskna till och sen måste de höja sig rejält om det ska kunna handla om medaljstrid ännu en gång.

Algeriet är inte ofarligt. Brasilien hängde länge med i danskarnas uppskruvade tempo. Och Sverige har aldrig sen det definitiva genombrottet 1990 varit i en situation där man förlorat gruppmatcher som har betytt något. Så som gjordes i går.

Både individuellt och lagmässigt är man långt ifrån vad som varit normal klass de 13 senaste åren. Medan konkurrenterna imponerar.

Sportbladet rankar VM-favoriterna