Skönt besked på plan - men det kan sluta hur som helst

SPORTBLADET

SAO JOAO DA MADEIRA

Tillbaka till grunderna. Tätt försvar, snabbt anfallsspel och mod.

Svårare var det inte för svenska handbollslandslaget.

Vägen mot ett nytt guld ligger vidöppen igen - eller var gårdagens storseger över Brasilien bara konstgjord andning?

Jag vet inte längre riktigt vad jag ska våga tro.

Bengt Johanssons brandtal i torsdags tolkade jag egentligen bara som att det fanns en stor kollektiv osäkerhet i truppen som man försökte att dölja med ett peptalk. En osäkerhet man tog med sig ut på planen i går. Första halvlek var krampaktig. Lägen fanns men skotten togs inte och de öppnande passningarna slogs inte därför att man inte vågade missa ännu en gång.

För ett lag som vunnit så mycket som detta handbollslandslag har gjort är det inte helt enkelt att plötsligt behöva lyssna till förre förbundskaptenen i fotboll Tommy Svenssons visdomsord: Man måste våga att misslyckas för att lyckas.

Lagkaptenen Stefan Lövgren eldade på sina mannar i paus. En del lyssnade. Andra var så inne i sig själva att de inte hörde. Egna brandtal hölls i mångas hjärnor.

Sen gick man ut och vågade ta risken att misslyckas - och lyckades.

Lövgren vände matchen

Matchen och kanske hela Sveriges fortsatta VM-spel avgjordes inom loppet av en minut och 48 sekunder när Stefan Lövgren steg fram och vände 12-13 till 15-13.

Först gick han rakt igenom Brasiliens mittförsvar med en dubbel klassisk gubbafint och gjorde 13-13. Sen satte han 14-13 på straff och visade därefter alla att det går att spela på marginalen och lyckas även inför de nästan tomma läktarna härnere i Portugal.

Passningen ut till Johan Pettersson skar genom målgården mellan fladdrande brasilianska händer. Den var så långt från säkerhet man kunde komma men den gick hem och iskalle Pettersson fixade svensk ledning för första gången i matchen.

Lövgren brukar slå såna passningar utan att tänka på hur nära ett misslyckande de egentligen är.

Stefan Lövgren är van att lyckas.

Magnus Andersson är van att lyckas.

Magnus som inte har varit bra när han kommit in i de tidigare matcherna. Nu vågade han spela ut och bidra med sin timing och sitt spelsinne för att få den fart på bollen Sverige måste ha för att lyckas.

Koppla bort allt negativt

På den här nivån får man aldrig tveka. Skillnaden mellan att lyckas och misslyckas är förmågan att koppla bort hjärnans negativa signaler och bara köra på för fullt med inövade ryggmärgsreflexer och sin egen känsla.

Det låter enkelt men det är svårt och tar tid att lära sig eftersom ett handbollslag är en enhet på ett helt annat sätt än exempelvis ett fotbollslag.

Det är därför som Kim Andersson inte kan förväntas att komma in likt en ung fotbollsspelare och vända en match bara på sin talang. Han kan göra det ibland men långt ifrån alltid.

Kim Andersson har all tänkbar talang. Han blir en storspelare men han har ännu inte erfarenheten som krävs. Kim fick sitt läge men vågade inte att ta det. Därför var det rätt att plocka ut honom från planen i stället för att tvinga honom till fortsatta beslut på en nivå som han ännu inte är mogen för.

Ska svensk handboll få maximal nytta av Kim Andersson ska han få misslyckas i VM-matcher som inte har den karaktär av vinna eller försvinna som gårdagens.

Ny måstematch i morgon

Det väntar ännu en vinna eller försvinna i morgon.

Algeriet är ett lag som är annorlunda än nästan alla andra att möta. Ett lag som det krävs ännu mer spring i fötterna och bortkopplade hjärnor för att snabbt skaffa ett avgörande övertag mot. Svenskarna måste utnyttja gårdagens seger till att återskapa tron på sin egen förmåga i stället för som i förrgår försöka att övertyga sig själva med braskande ord tomma på innehåll.

Misslyckas är ett ord som inte har funnits i Bengt Johanssons vokabulär på de tolv senaste åren men VM kan fortfarande bli ett svenskt misslyckande. Trots att allt såg så mycket bättre ut i andra halvlek mot brassarna. Men en bra halvlek gör inget världsmästerskap och efter Egyptens seger över Slovenien är räkneövningarna inför söndagens avslutande matcher helt omöjliga ekvationer att lösa.

Danmark går vidare från gruppen. Så mycket är klart. Resten är mycket oklart.

Stefan Alfelt