”Jag har inte kommit för pengarnas skull”

Tomi Kallio ska ge Frölunda det efterlängtade SM-guldet

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Tomi Kallio, 26, kan vara skillnaden mellan ett SM-guld och att Frölunda blir utslaget i slutspelet.

- Jag ska jobba häcken av mig för att visa att jag kan tillföra laget något, säger NHL-förvärvet.

Tomi Kallio.

I stenhård konkurrens med framför allt andra svenska och finska toppklubbar valde finske OS- och VM-spelaren Frölunda när NHL-karriären inte gick som han hoppats.

- Fredrik Norrena och Kimmo Eronen har berättat bra saker om klubben. Arenan är fin och Frölunda har en stor publik, säger Kallio.

Och ekonomiskt är det ett bra val, dessutom?

- Det var inte det som avgjorde. Då fanns det bättre erbjudanden, säger han. Jag valde Frölunda av sportsliga skäl. Jag hoppas på en nystart här.

Efter en succésäsong med TPS Åbo 1999/2000 med 53 poäng på 50 matcher stack han till NHL. Efter en godkänd förstasäsong med Atlanta har det sedan gått tyngre med Columbus och senast Philadelphia. Totalt blev det 55 poäng på 140 NHL-matcher.

Tränar med laget i dag

Tillsammans med flickvännen Sini kom han till Göteborg i går. Kallio såg ett par perioder av Frölunda-Brynäs innan han åkte i väg för att vila efter 16 timmars flygresa.

I dag gör han första träningen med Frölunda. Om ett par månader kan han vara klasspelaren som med sin skridskoåkning och målsinne hjälper Frölunda till första SM-guldet sedan 1965.

Michael Wagner