”Serben” - Sveriges vapen

Andersson är spelfördelare: Det är som schack

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Magnus Andersson ska styra spelet mot Algeriet i dag - med hjälp av Serben.
SPORTBLADET

ESPINHO

Serben ska knäcka Jalla Jalla-spelet.

I dag möter Sverige ett Algeriet med ett mycket okonventionellt försvar.

- Vi har sju-åtta kombinationer att ta till mot deras försvar, säger spelmotorn Magnus Andersson.

De flesta handbollslag spelar med ett defensivt 6-0-försvar.

Inte Algeriet. De spelar ett offensivt 3-3 - eller nästan man-man-försvar med våldsam press på bollhållaren: "Jalla Jalla" som svenskarna kallar det.

7-8 kombinationer

- Det gäller att ha mycket rörelse utan boll, hela tiden tänka nästa drag i passningsvägar och frigöra ytor och spelare, säger Magnus Andersson.

Det gör svenskarna med ett antal kombinationer. Mot ett "vanligt" försvar har de 50-60 kombinationer (och ett nästan oändligt antal varianter på dem).

Mot Algeriet blir det "bara" sju-åtta - men viktiga - kombinationer.

"Det är som schack"

Serben, som ni ser här ovan, är en av dem.

Bengan kommer att spela mycket med Stefan Lövgren, Magnus Andersson och Ljubomir Vranjes på niometer. Snabba spelare med fantastisk blick för spelet.

- Det är som i schack. Man måste hela tiden tänka nästa drag, för när du får bollen så kommer alla försvarare emot dig och de är bra på att gå på bollen, säger Magnus Andersson.

- Det lär inte bli några mål på skytte utifrån, utan mer från linjen och kanten. Vår linjespelare kommer att röra sig mycket ut på kanterna och upp i plan för att ge utrymme till de andra.

Svenskarna ska också försöka utnyttja sina frikast.

- Då tvingas algerierna ner på linjen och där är de inte vana att spela försvar. Vi har sju-åtta kombinationer också på frikast.

"Inga robotar"

- Men vi är inga bundna robotar. Det som gör Sverige så bra är att vi har fantastiskt kreativa spelare. Det blir väldigt mycket improvisationer.

Men tryggheten ligger i kombinationer, som Andersson ropar ut i varje anfall.

Serben är en kombination som används mot offensiva försvar. Den går ut på att Johan Pettersson på högerkanten ska bli fri.

Johan Flinck