I dag blir det en match om heder

SPORTBLADET

SAO JOAO DA MADEIRA

Det är inte så att Bengt Johansson går upp på Praiagolfe hotells tak och vrålar danskjävlar i natten.

Men det är bra nära.

I handbollens rike finns tydligen inte utrymme för mer än ett skandinaviskt topplag.

Danskarna som slagit Sverige i fyra raka landskamper har firat sina avgörande mål med provocerande knutna nävar mot den svenska bänken.

Sånt noterar Bengt Johansson. Vi förlorar aldrig mot Danmark i ett VM har han lovat. Danska journalister snoppades av efter Sveriges förlustmatch mot Slovenien.

Ironisk Bengan

- Dom har inte synts till de tolv år när vi har vunnit men när vi förlorade kom dom. Dom fick en omgång till senare, sa Bengt Johansson dagen efter.

En match om heder hette det när Armand Krajnc och Paolo Roberto möttes i en VM-fight. De två proffsboxarna hade slängt skit på varandra i tidningsspalterna och i en ring i tyska Lübeck togs nävarna till för att ge svar på allt förtal.

Även om orden är betydligt mildare är det lite av den stämningen också inför dagens VM-match som avgör om Sverige eller Danmark ska bli gruppvinnare. Unga Danmark mot gamla Sverige som Bengan ironiskt kallade det i går.

Tuff match

Likt den vackra schäferhane och de sex byrackor av obestämbara rasmixar som kaxade upp sig runt mitt bord när jag fikade en eftermiddag på O Golfinhos uteservering har det sakta byggts upp en allt starkare spänning mellan de nordiska grannarna.

Spänningen på strandpromenaden briserade i ett helvetiskt oväsen av ilskna skall och huggande käftar som kunde förvandlat mina ben till schweizerostar men som mest drabbade restaurangens egen krylltott till pudelkopia.

Det kan bli lika tufft på handbollsplanen i dag.

Danskarna tror att de har ett lag som är moget att ta över Sveriges ledande roll i världshandbollen. Svenskarna tror det inte. Men även om danskarna fortfarande talar med stor respekt om framför allt Staffan Olsson är det långt ifrån samma inställning som för sex-sju år sen.

Inför en landskamp eldade den dåvarande danske förbundskaptenen på sina mannar med ett tal om hur gamla och före detta de svenska spelarna hade blivit. De var helt enkelt slut som handbollsspelare och i det närmaste ett steg från graven.

De danska spelarna lyssnade tyst. Tills en av de unga lovande sa:

- Dom där spelarna är mina idoler. Du ska inte prata så om dom.

Snart nog blir Danmarks stjärnor idoler för världens handbollsungdomar - men det är inte alls säkert att de är mogna redan nu.

Fotnot: Det var Ernst-Hugo Järegård i sin roll som den svenske doktorn Stig Helmer steg upp på Köpenhamns sjukhus tak och skrek danskjävlar i Lars von Triers tv-serie Riket.

Sverige kan förlora på att vinna mot Danmark

Stefan Alfelt