Segern som kan kosta oss guldet

Sverige är de stora förlorarna i detta kalkon-VM

SPORTBLADET

SAO JOAO DA MADEIRA

Sverige vann – och förlorade.

Sverige skulle ha spelat oavgjort.

Man skulle ha släppt upp danskarna närmare och närmare så att niomålsledningen krympte till ett enda futtigt mål.

Med en sekund kvar att spela skulle Stefan Lövgren, eller vem som helst, snurra runt och skjuta bollen i eget mål.

Foto: ULF HÖJER
Linjens kung Magnus Wislander var fantastiskt bra när Sverige slog Danmark med 32–28. Han gjorde tio mål innan han blev utvisad med en kvart kvar. Frågan är nu om det räcker, Sverige kan inte gå till semifinal på egen hand.

Då hade Sverige blivit tvåa och gått vidare med två poäng och chans att spela hem ett nytt VM-guld av egen kraft. Förutsatt att någon hade begått ett snabbt regelbrott så att danskarna inte hunnit sätta ett mål i egen kasse direkt på sitt avslutande avkast.

Det hade varit det mest osportsliga som någonsin gjorts i handbollsvärlden.

Det hade stridit mot all idrottslig etik och moral – men det hade varit en skön käftsmäll på de pampar som är så upptagna av att hitta lämpliga lyxhotell till sin nästa kongress att de inte hinner att tänka innan de spikar hur ett världsmästerskap ska avgöras.

Sverige vann fyra matcher i grupp D och till slut hela gruppen. Slovenien vann två matcher och blev trea. I nästa gruppspel har Sverige noll poäng och Slovenien två.

Systemet är helt befängt

Det är fullständigt befängt.

Med oavgjort mot Danmark hade Sverige blivit tvåa och hamnat i ett andra gruppspel med Kroatien, Ryssland och Egypten. Eftersom Sverige slagit Egypten hade Magnus Wislander och gänget tagit med sig de två poängen och kunnat gå till semifinal utan att behöva lita på några andra än sig själva.

Förhoppningsvis kan även handbollens pampar begripa det orimliga i utvecklingen fast det tror jag inte.

Nu är Sverige det enda lag som drabbats av exakt den utveckling som bland annat Bengt Johansson om och om igen har varnat för.

Det kunde ha varit ännu värre.

Vi kunde ha fått Argentina som motståndare i nästa gruppspel.

I går jublade man faktiskt lite grand inombords när Argentina förlorade mot Saudiarabien.

Hur sjukt är inte det?

I stället för Argentina, som skulle blivit andra omgångens sämsta lag tillsammans med Qatar, får Sverige möta det betydligt bättre Ungern – och vi jublar över detta faktum.

Därför att Ungern kan vi få hjälp av. Ungrarna kan kanske vinna över Slovenien. Det hade Argentina aldrig gjort.

Nej, Argentina hade vi aldrig fått hjälp av. Det kan vi som sagt kanske få av Ungern men vi ska inte hoppas mycket på det.

En betydligt troligare utveckling är en målskillnadsaffär mellan Sverige, Frankrike och Slovenien.

Om Sverige vinner sina matcher och Frankrike slår Slovenien, som i sin tur vinner över Ungern, hamnar Sverige, Frankrike och Slovenien på fyra poäng. I inbördes möten har ingen vunnit över de andra.

Nästa sätt att skilja lagen åt är målskillnad i de tre inbördes matcher.

I en sån tabell startar Sverige på minus fyra och Slovenien på plus fyra eftersom Slovenien slog Sverige med 29–25. Frankrike startar på noll eftersom resultatet mot Ungern inte räknas.

Så det är bara att plocka fram räknemaskinen och börja spekulera.

Vinner Frankrike med ett mål över Slovenien ska Sverige slå Frankrike med åtta.

Om det nu är de regler som står i de papper som vi har fått från arrangörerna som gäller även för fortsättningen. Sånt ska man inte vara för säker på i detta kalkonmästerskap.

Nu ska vi inte bara skylla på förbundspampar för att ha sabbat för Bengt Johanssons landslag. Tv 4 har bestämt Sveriges matchtider vilket i går innebar att Sverige missade chansen att spela på Sloveniens resultat. Normalt skulle den redan på förhand tänkta finalen Sverige-Danmark gått sist. Nu gick den först för att passa bäst i fyrans tv-tablå.

Stefan Alfelt ([email protected])