Svensson: Det är alldeles för dåligt

Bara 21:a i målvaktsligan – svenske stjärnan sågar sig själv

SPORTBLADET

ESPINHO

Tomas Svensson och Peter Gentzel ligger på 21:a och 23:e plats i målvaktsligan.

– 33 procent! Det är ju alldeles för dåligt. Den måste upp till 40 procent, säger Tomas Svensson när Sportbladet visar honom VM-målvakternas räddningsprocent hittills.

Foto: ulf höjer
Ingen vanlig svensson Sveriges målvakt, Tomas Svensson, har fått dra ett tungt lass i VM hittills. Efter Peter Gentzels skada har han fått stå hela matcherna och det har gått sådär. Han ligger bara på 23:e plats i målvaktsligan med en räddningsprocent på 33,3 procent.

Räddningsprocenten – vad säger den?

– Statistik är alltid vanskligt. Men vi ligger för lågt. Jag brukar ligga på 43–45 procent i mästerskapen. Titta på jugoslaviens och tyskarnas motstånd – det är ”hink- och spadegrupper”. Men det är mycket starkt av fransmannen Omeyer att ligga så högt i en så tuff grupp. Jag är nöjd med mitt spel, men inte med utdelningen. Mitt spel är värt mer i räddningar.

Bra hela tiden

Varför ligger räddningsprocenten lägre än tidigare?

– Vi har släppt till lite när vi leder. För att komma upp till 40–50 procent ska det vara konstant bra. Det handlar om målvakten OCH uteförsvaret.

Sverige har länge varit bäst i världen på just samarbetet försvar-målvakt. Har skyttarna blivit så bra att ni inte har lika stor nytta av det längre?

– Det stämmer när det gäller de stora nationerna. Skyttarna har blivit mycket bättre.

Före turneringen sa Peter och du att ert upplägg på två målvakter som står varsin halvlek gör att ni håller längre i en turnering. I den här turneringen är det inte så?

– Det finns en risk. Det är svårt med en målvakt. Det är viktigt att vi är två. Detta är första gången sen 1970-talet som vi inte har två friska målvakter hela tiden.

Skulle ni väntat med att skriva in en spelare?

– Det är bäst att vänta så länge som möjligt.

Räknar du med att stå 60 minuter i resten av matcherna?

– Nej, men jag skulle kunna göra det. Jag är bättre tränad än när jag var 22 år. Men Peter kommer tillbaka. Det vore perfekt om han gick in i semi och final och spikade igen. Då skulle jag vara så nöjd.

Gasen i botten

Förändras ditt målvaktsspel av att du nu får stå 60 minuter?

– Nej, ingenting. Det är gasen i botten sen får det hålla så länge som möjligt. Jag har varit lite trött efter paus, men sen har jag känt mig piggare i slutet av matcherna.

Det är just efter paus Gentzel brukar gå in?

– Ja, det är klart det är skillnad. men jag spelade alltid alla matcher i klubblaget tills jag var 30 år. Det var bara i landslaget jag delade med Mats Olsson.

Vad säger du till dem som inte tycker att du kommit upp i normal standard?

– Vad är normal standard?

40 i räddningsprocent?

– Jag har inte blivit sämre som målvakt. Det är resultatet/utdelningen jag inte är nöjd med. Jag hoppas det kommer. EM 1994 här i Portugal hade jag det också trögt. Sen kom det som en ketchupeffekt i finalen. Det kan komma nu också för jag känner mig fräsch. Formen är på uppåtgående.

Har vi för höga krav på dig?

– Nej, jag är tacksam om folk tycker att jag varit så bra tidigare.

Behöver du komma upp ett snäpp för att det ska bli guld?

– Två snäpp. Det behöver vi alla.

Jugoslaviens målvakt är bäst hittills

Johan Flinck