Så ska vi klara oss vidare

SPORTBLADET

Sveriges målsättning har under hela Bengt Johanssons tid varit att få avslut från sex meter i stället för nio meter. Det är helt enkelt mycket lättare att göra mål därifrån.

Frankrike är betydligt farligare på niometer. Sverige har sexmetersspelet, fransmännen niometersspelet.

Fransmännen kan Magnus Wislanders spel på mittsex efter alla år, och den gamle räven kommer därför inte alls att kunna röra sig så fritt som mot Danmark, där han gjorde tio mål.

Johan Pettersson svek i går, men har tidigare varit i bra form på sin högersexa. Därför måste vi också få i gång vänstersexpositionen (Martin Frändesjö och Mathias Franzén). Bengans förstaval Frändesjö har inte varit bra sedan VM-premiären mot Egypten.

Andra nyckelpunkter

Sverige måste ha fler kontringsmål än tidigare i turneringen därför att när Frankrike får spela uppställt försvar har Sverige det tufft att ta sig förbi de hårt spelande fransmännen.

Det gäller också för Sverige att ta sig förbi Jackson Richardson som är spets i det "låga" 5-1-försvar Frankrike spelar. Richardson är världens främste på att stjäla bollar/bryta passningar.

Frankrikes farligaste vapen är skyttet och linjespelaren Bertrand Gille. På vänsternio har man Jérôme Fernandez och Daniel Narcisse, på högernio rutinerade Patrick Cazal. Nyckeln är att få stopp på de franska skyttarna, då vinner man matchen. Det franska kantspelet är inte alls lika bra som det svenska, och mittnian Richardson har inte ett lika bra skott längre.

Rulle-vändning - så ska Sverige slå Frankrike

Så här ska Sverige, med en kombination, ge Frändesjö bra kantlägen.

Kombinationen kallas rulle-vändning, och kan naturligtvis lika gärna göras åt andra hållet, Pettersson-hållet.

GRAFIK: PAUL WALLANDER.